2019. április 25. csütörtökMárk
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kilencméteres szobrot kapott Mandela Pretoriában

2013. december 16. 14:14, utolsó frissítés: 14:14

Jacob Zuma dél-afrikai elnök leleplezte a másfél hete elhunyt Nelson Mandela 9 méter magas bronzszobrát Pretoriában hétfőn.

Az apartheid elleni küzdelem hőseként tisztelt néhai államfőről mintázott alkotás az elnöki és kormányzati hivataloknak otthont adó történelmi Union Buildings előtt található.

Képernyőfotó a BBC műsorárólKépernyőfotó a BBC műsoráról


Az emlékmű leleplezésének napja több szempontból is szimbolikus: a Dél-afrikai Köztársaságban december 16-án ünneplik a megbékélés napját, amelyet a különböző népek, bőrszínek és népcsoportok közötti kiegyezésnek és békének szentelnek. Ezenkívül vasárnap Mandela temetésével véget ért a halála miatt elrendelt tíznapos nemzeti gyász. A szobor mögött található 275 méter hosszú épületegyüttes ráadásul éppen az idén volt 100 éves.

A leleplezés a gyász végét és egy olyan időszak kezdetét jelzi, amely Madiba (Mandela törzsi neve) örökségének ünnepléséről és megéléséről szól - olvasható a szoboravatás alkalmából kiadott kormányzati közleményben.

A hatalmas, 4,5 tonnás bronzszobor a dél-afrikai Andre Prinsloo és Ruhan Janse van Vuuren műve, összesen 8 millió randba (mintegy 170 millió forintba) került. Az alkotás Mandelát mosolyogva és szélesre tárt karokkal ábrázolja, mintha éppen a tömeget üdvözölné.

Zuma elnök az avatási ünnepségen hangsúlyozta, hogy a világ más részein található Mandela-szobrok inkább felemelt ököllel jelenítik meg az első fekete bőrű dél-afrikai államfőt. Ez alkalommal "a demokratikus Dél-Afrika szimbóluma" a karmozdulat, amely "átfogja az egész nemzetet, és összetartásra hív minket, minket, a szivárványnemzetet" - tette hozzá Zuma rövid beszédében.

A Nobel-békedíjjal kitüntetett Nelson Mandela december 5-én, 95 éves korában hunyt el. Vasárnap helyezték végső nyugalomra Qunu településen, nem messze attól a helytől, ahol nevelkedett és élete vége felé visszavonultan élt.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS