2019. június 18. keddArnold, Levente
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Le Pent kizárták a választásokról

2004. február 23. 12:10, utolsó frissítés: 12:10

Az utolsó jogi fórumon is elbukott a francia szélsőjobboldal vezére: a marseille-i közigazgatási bíróság vasárnap jogerősen visszautasította Jean-Marie Le Pen felvételét a márciusi regionális választások jelöltlistájára, mivel a politikus nem tudta bemutatni a benevezéshez szükséges dokumentumokat. A Nemzeti Front (FN) vezetője a közel ötmilliós népességű dél-franciaországi PACA-régióban (Provence-Alpes-Cote d,Azur) akart pártja listavezetőjeként megmérkőzni a térség irányításában jelentős hatáskörrel bíró regionális tanácsosi posztért

Le Pennek azt kellett volna igazolnia, hogy életvitelszerűen használja a nevén lévő nizzai lakást, a helyi hatóságoknál azonban erre a címre az FN nizzai szervezete van bejelentve bérlőként, és Le Pen nem fizetett lakhatási illetéket sem a helyi adóhatóságoknak. A lakásban egy kávéfőzőn és egy mikrohullámú sütőn kívül más berendezés nem is található. A jobboldali pártvezér Párizs körzetében lakik, Ile-de-France régióban azonban lánya, Marine Le Pen az FN listavezetője.

A párizsi politikai közélet számos képviselője arra céloz, hogy "szándékos baklövésről" van szó: Le Pen tudta, hogy jelentkezése formailag elfogadhatatlan. Számos sajtókommentárban bukkan fel a feltételezés, hogy a szélsőjobboldal vezetője ezúttal is a 2002-es elnökválasztás küszöbén sikeresen alkalmazott trükköt akarta megismételni. Most is arra játszik, hogy a hivatalos politika "áldozataként", a "kiközösített" iránti rokonszenvre játszva maximálja pártja szavazatait.

A döntés előestéjén, szombaton elhangzott harsány beszédében figyelmeztetően jelentette be: ha kizárják a küzdelemből, ott lesz "mindegyik kilométerkőnél", megjelenik az FN valamennyi gyűlésén, végig fogja küzdeni a kampányt. Az ismert "összeesküvési" vádat hangoztatva azzal magyarázta jogi kudarcát, hogy ellenfelei megijedtek a közvélemény-kutatási eredményektől. Közlése szerint az FN PACA-régióban 30-32 százalékos támogatottságot élvez. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS