2019. április 25. csütörtökMárk
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Elítéli a Horthy-szoboravatást az USA

2013. november 07. 15:29, utolsó frissítés: 15:29

Az Egyesült Államok elítéli a Horthy-szobor vasárnapi avatását, és szükségesnek tartja, hogy a legmagasabb rangú magyar vezetők is határozottan és egyértelműen ítéljék el a történteket.

A budapesti amerikai nagykövetség csütörtöki közleményében úgy fogalmaztak, hogy az Egyesült Államok határozottan elítéli a szoboravatást. Emlékeztettek arra, hogy a budapesti Szabadság téren lévő református templom előtt november 3-án felavatták Magyarország második világháború alatti vezetőjének, "a náci-szövetséges Horthy Miklósnak a mellszobrát".

A nagykövetség a Jobbikhoz - "egy etnikai gyűlölettel és antiszemitizmussal azonosított magyar politikai párthoz" - köti "a szégyenletes esemény" megrendezését.

A Jobbik kedden közölte, a Horthy-szobor vasárnapi felavatása és a hozzá kapcsolódó ünnepi istentisztelet a Szabadság téri Hazatérés Temploma gyülekezetének rendezvénye volt.

A budapesti amerikai nagykövetség szintén a Szabadság téren található.

A képviselet kommünikéjében kiemelték: "azok, akik ezt az eseményt szervezték és azon részt vettek, köztük néhány magyar parlamenti képviselő, nemcsak saját intoleranciájuknak vitték hírét, hanem Magyarországról is drámaian negatív képet festettek".

Habár a jelentős számú ellentüntető megmutatta, hogy erős az ellenállás a szervezők nézeteivel szemben, és a magyar kormány egyes tagjai hangot adtak helytelenítésüknek, egy ilyen esemény szükségessé teszi, hogy a legmagasabb rangú magyar vezetők is gyorsan, határozottan és egyértelműen ítéljék el a történteket - áll a közleményben. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS