2020. február 23. vasárnapAlfréd
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Abszolút melegrekord Moszkvában

2013. november 06. 18:22, utolsó frissítés: 18:22

Abszolút novemberi melegrekord dőlt meg Moszkvában, ahol szerdán majdnem plusz 15 fokot mértek.

Az időjárási megfigyelések 130 éves történetében a legmelegebb nap volt ez a novemberi. Az orosz főváros északi részén, az orosz kiállítási központ területén plusz 14,8 fokot mutatott a hivatalos hőmérő. 1922-ben 11,6 fokot mértek ezen a napon. A korábbi novemberi abszolút melegrekordot viszont 2010. november 11-én rögzítették, amikor plusz 14,5 fokot mértek - közölte Moszkva és a Moszkvai régió meteorológiai szolgálata.

Kedden még este tíz órakor is több mint tíz fokos meleg volt, így a moszkvaiak a meleg sapkák és sálakat félretehették, de az esernyőket napközben is elő kellett venniük a tartós záporok miatt.

Októberben is az őszi hónapra nem jellemző rekordmeleget mértek Moszkvában: 29-én plusz 15,1 fokot mutatott a hőmérő. Ez az 1895-ös hőmérsékleti csúcsot múlta felül.

Az orosz szakemberek további felmelegedésre számítanak, így az is elképzelhető, hogy csütörtökön a mostani hőmérsékleti csúcs is megdől. Jurij Varakin, a Roszgidrometr szituációs központjának vezetője szerint az idén novemberben, egészen huszadikáig szokatlan meleg időjárás várható Moszkvában és környékén, de az egész központi szövetségi körzetben. Korábban november hetedikére már hagyományosan leesett az első hó az orosz fővárosban.

Az időjárási anomália azonban nem csak Oroszország központi területére jellemző. A távol-keleti Jakutföldön nemrég még mínusz 35 fokot mértek, s ezekben a napokban viszont 10-12 fokkal ott is melegebb van. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS