2019. november 22. péntekCecília
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tiltott a muszlim fejkendő a francia állami iskolákban

2004. február 11. 11:10, utolsó frissítés: 11:10

A francia nemzetgyűlés nagy többséggel megszavazta azt a törvénytervezetet, melynek értelmében az állami iskolákban betiltják minden vallási szimbólum, köztük a muszlim fejkendő viselését - jelentette a CNN. A törvényt ezután a szenátusnak kell jóváhagynia.

A közoktatás vallási semlegességének szavatolására hivatott laicitási törvény kategorikusan tiltja a tanuló felekezeti hovatartozására "tüntetően" utaló bármely vallási szimbólum viselését az alap- és középfokú állami tanintézményekben. Az új jogszabály egyaránt tiltja a keresztény elkötelezettségre utaló nagyméretű feszület, a zsidó vallás előírásainak tiszteletét tükröző kipa, illetve az iszlám hagyományokat követő muzulmán kendő viselését az iskolák falain belül.

A tiltást a francia társadalom 70 százaléka – sőt, egyes felmérések szerint a muzulmán nők 40 százaléka is – támogatja. Sokak szerint ugyanakkor az új rendelkezés kizárólagos célpontja az iszlám fejkendő. A muzulmán országokból érkezett bevándorlók leszármazottainak leánygyermekei körében újabban hódít az iszlám hagyományokhoz alkalmazkodó viselet. A laikus környezetben ez homályos félelmeket kelt, helyenként kétségeket szül az idegen kultúrájú franciák társadalmi integrálódási elkötelezettsége, sőt integrálásuk lehetősége iránt. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS