2020. június 3. szerdaKlotild
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A Minority SafePack elutasítása ügyében tanácskoztak

2013. szeptember 26. 18:14, utolsó frissítés: 18:16

Európában szeptember 26-án tizenkettedik alkalommal ünneplik a Nyelvek Európai Napját. Az Európai Parlament brüsszeli székhelyén ehhez kapcsolódóan tartottak rendezvénysorozatot. Szeptember 25-én, szerdán délután az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) elnöksége és a szervezet Párbeszéd Fóruma ülésezett, amelyet köszöntöttek az RMDSZ és a Dél-Tiroli Néppárt európai parlamenti képviselői. Csütörtökön pedig szintén az Európai Parlamentben Winkler Gyula, az RMDSZ európai parlamenti képviselője és Hans Heinrich Hansen FUEN-elnök kezdeményezésére kerekasztal-megbeszélésre került sor, majd a FUEN nyelvi sokszínűség csapata az EP folyosóin hívta fel a képviselők és az alkalmazottak figyelmét a többnyelvűség értékeire.

„Júliusban, amikor a FUEN elnökségével közösen elkezdtük tervezni a Nyelvek Európai Napját megünneplését itt, az EP brüsszeli székelyén, még nem tudtuk, hogy az ünneplés mellett egy olyan kerekasztal-megbeszélést is szervezünk, amely a kisebbségi európai polgári kezdeményezés elutasítását elemzi és azonosítja az európai kisebbségi közösségek előtt álló további lehetőségeket” – fogalmazott a rendezvény házigazdájaként Winkler Gyula.

A FUEN tagszervezeteinek álláspontját Jan Diedrichsen, a FUEN igazgatója tolmácsolta. Kiemelte a kisebbségi szolidaritás fenntartásának fontosságát, ugyanakkor feltette a kérdést, hogy mi értelme van a polgári kezdeményezésnek, mint az európai demokráciát erősítő egyik eszköznek, ha az EU 40 milliós kisebbségi közössége nem fordulhat az Európai Bizottsághoz helyzetének uniós rendezéséért.

Vincze Loránt, a FUEN alelnöke ismertette a Minority SafePack kisebbségi kezdeményezés legfontosabb elemeit, és az Európai Bizottság elutasításának ellentmondásait. Tolmácsolta a FUEN elnökségének és a kisebbségi szervezetek egybehangzó véleményét, hogy az elutasításnak politikai motivációja van, amelyre erős politikai választ kell adni.

A kerekasztal-megbeszélésen jelen lévő több mint hatvan résztvevő, köztük nyolc európai parlamenti képviselő számos tartalmas észrevételt és javaslatot fogalmazott meg. A kisebbségi polgári kezdeményezésről rendezett viták sorozata október 10-én Strasbourgban, az Európai Parlament kisebbségi frakcióközi munkacsoportjában folytatódik.

A FUEN elnöksége szerda délutáni ülésén közös nyilatkozat elfogadására tett javaslatot, amelyet a csütörtök délelőtti kerekasztal résztvevői egyöntetűen támogattak. A Most még inkább, mint bármikor elnevezésű közös nyilatkozat megállapítja, hogy az őshonos kisebbségek és nyelvi közösségek nem csupán alapvető értékei az EU-nak, védelmük és megerősítésük az EU közös felelőssége. A dokumentum szerint a polgári kezdeményezés körül létrejött európai szintű kisebbségi szolidaritás olyan érték, amelyet a kisebbségi közösségek meg kívánnak őrizni. A közösségek képviselői párbeszédet szorgalmaznak az EU intézményeivel, amely lehetővé teszi az elutasítás indokainak részletes megismerését, és alapja lehet az európai kisebbségvédelmi rendszer kialakítása érdekében tett további erőfeszítéseknek.

A FUEN elnöke és a Minority SafePack Initiative kezdeményező bizottság tagjai levélben fordulnak az Európai Unió állam- és kormányfőihez, az Európai Tanács, az Európai Bizottság és az Európai Parlament elnökeihez, támogatásukat kérve az európai kisebbségek ügyének előmozdításához. A következő hetekben jogászok és szakértők megvizsgálják a kezdeményezés elutasításának jogorvoslati lehetőségeit. A kezdeményezők ugyanakkor egy olyan civil mozgalom és aláírásgyűjtés elindítását fontolgatják, amely fenntartja és erősíti a felépített kisebbségi szolidaritást és nyomatékosítja a kisebbségvédelmi követelések jogosultságát.


(hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS