2019. október 18. péntekLukács
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Szoros a verseny a pártok között a németországi választások előestéjén

2013. szeptember 21. 17:05, utolsó frissítés: 17:05

Németországban a vasárnapi parlamenti (Bundestag-) választások előtt egy nappal megjelent utolsó felmérések alapján rendkívül szoros végeredmény várható, a kormánypártok és a parlamenti ellenzék támogatottsága nagyjából egyenlő.

Az adatok alapján biztosnak tűnik, hogy Angela Merkel és a konzervatív CDU/CSU pártszövetség tovább folytathatja a kormányzást, de bizonytalan, hogy melyik párttal léphet koalícióra.

Az is biztosnak tűnik, hogy továbbra is a szociáldemokratáké (SPD) lesz a második legnagyobb frakció, és lesz képviselőcsoportja a Baloldalnak és a Zöldeknek, de megjósolhatatlan, hogy kiesik-e vagy bent marad a Bundestagban a liberális FDP, és átlépi-e az 5 százalékos bejutási küszöböt az Alternatíva Németországnak (AfD) párt.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung című lap szombati számában megjelent felmérés szerint a CDU/CSU a szavazatok 39,5 százalékára számíthat, a koalíciós társ FDP pedig 5,5 százalékot szerezhet. A kormánypártok így együtt 45 százalékra számíthatnak, és 45 százalékos a parlamenti ellenzéki pártok összesített támogatottsága is (SPD: 27 százalék, Baloldal: 9 százalék, Zöldek: 9 százalék). Az euroszkeptikus AfD 4,5 százalékot szerezhet az Allensbach közvélemény-kutató intézet vizsgálata alapján.

A Bild című lapban szombaton közölt felmérés szerint a konzervatívok 39 százalékon, a liberálisok 6 százalékon állnak. A kormányoldal 45 százalékával szemben az ellenzéki pártok 44 százalékos támogatottsággal rendelkeznek (SPD: 26 százalék, Baloldal: 9 százalék, Zöldek: 9 százalék). Az AfD 4 százalékot szerezhet az Emnid intézet felmérése szerint.

A statisztikai hibahatár miatt az FDP-re és az AfD-re egyaránt érvényes, hogy parlamenti képviselettel rendelkező, de parlamenten kívüli párt is lehet a következő ciklusban.

Az adatok alapján az SPD nem tud kormányt alakítani remélt koalíciós partnerével, a Zöldekkel. A parlamenti ellenzék mindhárom pártjának összefogása nem valószínű, mert az SPD és a Zöldek is elutasítják a kormányzati együttműködést a reformkommunista Baloldallal.

A konzervatívok szeretnék folytatni a kormányzást a liberálisokkal. Ez elsősorban a bejutási küszöb közelében álló két párt, az FDP és az AfD eredményétől függ. Amennyiben a CDU/CSU és az FDP nem szerez elég támogatást a folytatáshoz, valószínűleg felújítják a 2005-2009-es nagykoalíciót, a konzervatívok és a szociáldemokraták közös kormányzását. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS