2019. október 16. szerdaGál
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Egyenesbe állították a Costa Concordiát

2013. szeptember 17. 16:17, utolsó frissítés: 16:17

Olaszországban hajnali négy órára egyenesbe állították a Costa Concordia tengerjáró hajót, tizenkilenc órán át végzett munka után. Franco Gabrielli, a polgári védelem vezetője köszönetet mondott a tavaly januárban szerencsétlenül járt Costa Concordia elmozdításán több mint egy éve dolgozó félezer embernek és Giglio sziget lakosainak.

A következő napokban megkezdődik azoknak a károknak a felmérése, amelyek az óceánjáró húsz hónapon át tengerben fekvő oldalán keletkeztek.

A zátonyra futás után a Costa Concordia a jobb oldalára dőlt: először a tengerfenéken levő sziklák roncsolták szét, majd a hajótest súlya nyomta össze. Egyenesbe állítás közben a "harmonikaszerűen összegyűrődött hajóváz fokozatosan kiengedett" - magyarázták a műszaki szakemberek.

Megjegyezték, hogy rosszabb állapotot vártak, és a következő időszakban a hajónak erre az oldalára is vízzel teli tartályokat rögzítenek.

Jelenleg az óceánjáró az alatta harmincméteres mélységben kiépített talapzaton áll, ezért a hajó két harmada még a vízszint alatt van.

A hajó stabilizációja után azonnal megkezdődik a balesetben (a 30 megtalált halálos áldozat, köztük egy magyar mellett) eltűnt két áldozat tetemének megkeresése. Amint az ügyészség felhatalmazást ad, a hajókabinokban levő széfekből is kiveszik a Costa Concordia közel 1500 utasának vagyontárgyait.

A környezetvédelmi felelősök elmondták, hogy a tengerbe nem ömlött szennyezőanyag, de folyamatosan vizsgálják a tengervíz minőségét.

A tervek szerint a Costa Concordia egész télen Giglio partjainál marad, és legkésőbb jövő nyár elején vontatják el a hírek szerint a toszkán Piombino kikötőjébe, ahol darabokra szedik. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS