2019. november 18. hétfőJenő
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Börtön a cseh Mein Kampf kiadásáért

2004. február 02. 10:13, utolsó frissítés: 11:36

A négy éve húzódó per végén a könyvkiadó jogerős büntetését öt évre felfüggesztették – adja hírül a pozsonyi Új Szó. Hitler ideológiai és politikai alapművét 2000-ben Michal Zítko jelentős, mintegy százezres példányban adta ki, amelyből napokon belül 90 ezer darab elkelt. Ügyészségi közbelépésre a maradék tízezret a hatóságok elkobozták, és Zítko ellen büntetőeljárás indult. A kiadás a Mein Kampf eredeti német szövegét és a cseh fordítást tartalmazta, minden magyarázó szöveg nélkül.

A könyvkiadó pere évek óta húzódott, és egymásnak ellentmondó ítéletek születtek. Az egyik prágai kerületi bíróság legutóbb tavaly augusztusban 22 hónapos, három évre felfüggesztett börtönt mért ki Zítkóra. A fellebbviteli bíróság most az eredeti vádat, amely faj- és nemzetgyalázás volt, a nácizmus és az emberi jogokat elnyomó mozgalmak népszerűsítésére változtatta. Eva Burianová, a testület elnöke szerint ugyanis sikerült bizonyítani, hogy Csehoszágban ma is működnek neonáci mozgalmak, így a Zítko által kiadott könyv e mozgalmak népszerűsítésének is tekinthető.

A bíróság szerint hiba volt az is, hogy a könyv minden magyarázat nélkül jelent meg. A Mein Kampf korábbi cseh kiadásai mindig előszóval és magyarázatokkal publikálták. Michal Zítko az ítélethozatal után nem titkolta csalódottságát. Nem tekinti magát bűnösnek, „csupán egy történelmi művet kívánt újra letenni a múlt iránt érdeklődő olvasó asztalára”. (hvg)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS