2019. november 13. szerdaSzilvia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Mekka: 244 zarándokot tapostak el

2004. február 02. 10:03, utolsó frissítés: 11:36

Halálra taposott a tömeg 244 zarándokot vasárnap a mekkai zarándoklatnak azon a szertartásán, amelynek során a muzulmán hívők a Mína-völgyben megkövezik a sátánt jelképező kőoszlopokat. A szerencsétlenség pontos adatait Ijjad bin Amin Madani zarándoklatügyi miniszter jelentette be vasárnapi sajtótájékoztatóján, elmondva: hasonló számú zarándok megsérült, heten közülük válságos állapotban vannak. "Minden óvintézkedést megtettünk hogy elkerüljünk egy ilyen szerencsétlenséget. Isten azonban így akarata, a sors erősebb minden elővigyázatnál" – fűzte hozzá a miniszter.

A Mohamed próféta által elrendelt szertartáson, a háddzs harmadik napján, Allah nevét kiáltozva minden hívő hét követ dob a szent város, Mekka közelében húzódó Mína-völgyben a sátánt jelképező három oszlopra annak jelképeként, hogy megveti a sátánt, és elutasítja kísértéseit. A muzulmánok hite szerint az oszlopok azon a helyen állnak, ahol az ördög megjelent Ibrahim (Ábrahám) próféta és fia, Iszmail előtt.

A kegyes szertartásnak különösen veszélyes szakasza a 15 méter széles Dzsamarat-híd, amelyen keresztül a zarándokok tömege megközelíti a sziklák között elhelyezkedő kis térséget, ahol az oszlopok állnak. Vasárnap, a Muzdalifahban mondott hajnali ima után kétmillió, fehér lepelbe burkolózó zarándok sereglett a közeli Mínába, a Dzsamarat-híd felé. Szemtanúk szerint a tömeg megrekedt a hídon, s közben több ember leesett róla. A hatóságok a pánik kitörése láttán azonnal visszaszorították az emberáradatot, és kordonnal lezárták a tülekedés helyszínét. 27 percen belül megfékezték a zűrzavart és a szörnyű taposást, de így sem tudták elkerülni a tragikus kifejletet.
Tavaly 14 zarándok vesztette életét, 2001-ben 35, míg 1998-ban 180 ember halt meg a tumultusban. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS