2020. április 7. keddHerman
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Bosznia: 400 ezer nyugdíjas az éhenhalás küszöbén

2013. július 17. 16:05, utolsó frissítés: 16:05

Több mint 400 ezer boszniai nyugdíjas az éhenhalás küszöbén van, ezért utcai tiltakozást terveznek, ha nem változik helyzetük - írta szerdai számában a boszniai Nezavisne novine napilap.

A nyugdíjasok képviselői a lapnak nyilatkozva arra emlékeztették az illetékeseket, hogy miután kifizették a havi rezsiköltségüket, már nincs pénzük élelemre, amiért akár utcára is vonulhatnak. Miután a boszniai föderáció legidősebb tagjai szeptemberre az utcai megmozdulás lehetőségét is felvetették, sorstársaik a Szerb Köztársaságban is hasonlóra készülnek.

A boszniai Szerb Köztársaság nyugdíjasait képviselő szervezet elnöke a lapnak nyilatkozva elmondta, hogy ők még rosszabb helyzetben vannak, mint a föderációban élő sorstársaik. Kiemelte, hogy a nyugdíjasaik 70 százaléka mélyszegénységben él, ami azt jelenti, hogy tejre és kenyérre sem telik nekik.

"Ígéretet kaptunk korábban, hogy 2009-ben 6 százalékos nyugdíjemelést hajtanak végre, de ebből nem lett semmi. Szorgalmazzuk, hogy ez történjen meg az idén" - nyilatkozta a lapnak az elnök.

Az ügyben megszólalt a lapnak a föderáció nyugdíjasait képviselő szervezet vezetője is, aki elmondta, hogy az elmúlt öt évben 5 százalékkal emelték a nyugdíjaikat, miközben a megélhetés költségei 100 százalékkal nőttek. Emlékeztetett arra, hogy nagyon sokan éheznek és magas a halálozási arány azon nyugdíjasok körében, akik 310 KM (konvertibilis márka - mintegy 150 euró) havi nyugdíjból kénytelenek megélni.

Az ügyben megszólaltak az illetékesek is, akik a lapnak elmondták, hogy nem terveznek nyugdíjemelést a következő hónapokban, hacsak nem javul a gazdaság, ami ezt lehetővé tenné. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS