2019. november 18. hétfőJenő
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Halálbüntetést kapott a volt kínai vasútügyi miniszter

2013. július 08. 10:08, utolsó frissítés: 10:13

Felfüggesztett halálbüntetést kapott egy volt kínai miniszter. Liu Cse-csünt korrupciós ügyei miatt ítélték el, köze lehet az utóbbi idők súlyos vasúti szerencsétlenségeihez is.

Korrupciós bűncselekményekért halálra ítélték a volt kínai vasútügyi minisztert - közölte hétfőn az ügyet első fokon tárgyaló pekingi bíróság. A büntetést két évre felfüggesztették, ami a kínai joggyakorlatban általában az életfogytig tartó szabadságvesztéssel egyenértékű.

Liu Cse-csün politikai jogait élete végéig megvonták, személyi vagyonát elkobozták, és - az ítélet szerint halmazati büntetésként - hivatali hatalmával való visszaélés miatt 10 év börtönt is kiszabtak rá.

A bíróság megállapította, hogy Liu 1986 és 2011 között helyi vasúti vezetőként, majd tárcavezetőként visszaélt a beosztásával, és 11 embert előléptetéshez, illetve építési és szállítási megbízásokhoz juttatott. Mindezekért cserébe 64,6 millió jüan csúszópénz fogadott el. Miniszterként egy családot szabályellenesen vállalati részvények megszerzéséhez segített. A vállalkozókat hatalmas nyereséghez juttatta, miközben a közvagyonban kár keletkezett.

Liu bírósági tárgyalását csaknem egy hónapja tartották, körülbelül ötven ember jelenlétében, ügyvédje "több ok miatt" viszonylag enyhe büntetésre számított. A kínai média akkori beszámolói szerint az 59 éves Liu a három és fél órás tárgyalást végigállta, majd tíz percen át beszélt, helyenként könnybe lábadt szemekkel. Elismerte bűnösségét, köszönetet mondott a pártnak, amiért tanította, és bocsánatot kért, amiért nem tudott helytállni a posztján.

Liu 2003-ban került a vasútügyi minisztérium élére. 2011 elején először a pártbizottsági titkárságból, majd miniszteri posztjáról is eltávolították, ügyében "súlyos fegyelmi vétség" miatt vizsgálatot indítottak. A kommunista pártból történő kizárását tavaly, a párt 18. kongresszusát megelőző központi bizottsági ülésen hagyták jóvá. Hivatalosan áprilisban helyezték vád alá.

Az utóbbi években több súlyos vasúti szerencsétlenségből is arra lehetett következtetni, hogy a beruházások minőségével nincs minden rendben, és ezt az utólagos vizsgálatok igazolták. Más korrupciós botrányok is történtek a közlekedési tárcánál. Liu testvére, Liu Cse-hsziang, Vuhan város vasúti irodájának volt a helyettes igazgatója, 2006-ban korrupciós ügyek miatt szintén felfüggesztett halálbüntetést kapott. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS