2020. április 6. hétfőVilmos, Bíborka
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Iránban elkezdődött az elnökválasztás

2013. június 14. 11:37, utolsó frissítés: 11:37

Iránban péntek reggel megkezdődött az elnökválasztás. A választás esélyesei Haszan Rohani, a mérsékeltek és reformpártiak egyetlen jelöltje, valamint három konzervatív jelölt, Ali Akbar Velajati volt külügyminiszter, Mohammed Bakir Kalibáf teheráni főpolgármester és Szaid Dzsalíli nukleáris főtárgyaló. A második mandátumát kitöltő Mahmúd Ahmadinezsád távozó elnök az alkotmány értelmében nem indulhatott a választáson.

Több mint 50,5 millió választásra jogosultat várnak az urnákhoz, szükség esetén a szavazóhelyiségek nyitva tartását éjfélig (közép-európai idő szerint 21 óra 30 percig) meghosszabbíthatják.

Ali Hamenei, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője a szavazáskor tömeges részvételre szólította fel a lakosságot "az ország jövője érdekében" – jelentette az állami televízió. "Az a fontos, hogy mindenki vegyen részt" – mondta a legfőbb vezető, akinek szavait a televízió élőben közvetítette.

Hamenei kigúnyolta a választások hitelével kapcsolatos nyugati kételkedéseket. "Nemrégiben azt hallottam, valaki az amerikai nemzetbiztonsági tanácsban azt monda, hogy nem fogadjuk el a mostani iráni választás eredményét. Fütyülünk rá!" – tette hozzá.

John Kerry amerikai külügyminiszter május 24-én megkérdőjelezte a választás hitelességét, bírálva több jelölt indulásának megakadályozását és az internet-hozzáférés megszakítását.

Az iráni Őrök Tanácsa számos jelöltet, közöttük a reformpárti Akbar Hasemi Rafszandzsáni nevét is törölte a jelöltek listájáról. A választáson hat jelölt közül választhatnak, akiket az Őrök Tanácsa hagyott jóvá.

Az iráni atomprogramról tárgyaló nagyhatalmak Teherán álláspontjának módosulását várják az új elnöktől Ahmadinezsád nyolcévi hajthatatlan politikája után. Irán arab-öbölbeli szomszédai is aggódnak Teherán befolyásának növekedés és a Bassár el-Aszad szíriai elnöknek nyújtott támogatása miatt.

Négy évvel ezelőtt, 2009-ben, az Ahmadinezsád győzelmével végződött legutóbbi elnökválasztást több hónapi elégedetlenségi mozgalom követte.

Emberi jogi szervezetek bírálták, hogy Iránban a pénteki szavazás előtt többeket őrizetbe vettek, korlátozták az aktivistákat és az újságírókat, és 678 indulni szándékozót töröltek a jelöltlistáról.

Iráni illetékesek elutasítják az emberi jogokkal kapcsolatos, szerintük politikai indíttatású vádakat. Kitartanak amellett, hogy az iráni választás szabad, tisztességes és demokratikus. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS