2020. június 5. péntekFatime
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A klímaváltozás elleni közös fellépésről állapodott meg az USA és Kína

2013. június 10. 14:27, utolsó frissítés: 14:27

Barack Obama amerikai és Hszi Csin-ping kínai elnök megállapodott abban, hogy országaik közösen lépnek fel a klímaváltozás és a fluorozott szénhidrogéngázok (HFC) kibocsátása ellen - közölte a kétoldalú, kötetlen kaliforniai csúcstalálkozó befejeződése után a Fehér Ház.

A közös nyilatkozat rámutatott, hogy az Egyesült Államok és Kína először fog egymással és más országokkal együttműködni, hogy "a montreali jegyzőkönyv által biztosított szaktudás és intézmények igénybe vételével" csökkentsék a HFC, más néven szuper-üvegházgázok gyártását és felhasználását.

Az 1989-ben életbe lépett montreali jegyzőkönyv az ENSZ Környezetvédelmi Programja (UNEP) által gondozott nemzetközi egyezmény, amely az ózonrétegre káros, "kemény freonok" (CFC-k) kibocsátásának korlátozására jött létre.

A két elnök összesen mintegy 8 órát töltött együtt a hangsúlyozottan ismerkedésnek szánt, kötetlen, kétnapos csúcstalálkozón, a Palms Springs közelében található, 80 hektáros Sunnyland magánbirtokon. A felek számos kényes kérdést megvitattak, beleértve a kínai hackertámadásokat, az észak-koreai fegyverprogramokat, valamint az összetett kétoldalú viszony több vonatkozását.

A csúcs egyetlen kézzelfogható eredménye a jelek szerint a környezetet a legnagyobb mértékben szennyező két ország vezetőjének a klímaváltozással kapcsolatos közleménye volt, de azt korábban is tudni lehetett, hogy a találkozó célja alapvetően a két vezető közötti személyes bizalom megerősítése volt. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS