2019. október 19. szombatNándor
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Fegyver a kolumbiai gerilláknak: a CIA tudta?

2004. január 19. 13:44, utolsó frissítés: 13:44

Feltehetően az amerikai titkosszolgálat, a CIA tudtával csempésztek nagy mennyiségű fegyvert a legnagyobb kolumbiai gerillaszervezet számára - állítja egy perui ügyész. Ronald Gamarra leszögezte, hogy az amerikai titkosszolgálat minden bizonnyal részese volt annak az akciónak, amelynek keretében 1999 során tízezer AKM-47 típusú Kalasnyikov géppisztolyt csempésztek Jordániából a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) nevű gerillaszervezetnek magas rangú perui kormányzati személyiségek közreműködésével.

A fegyvercsempészéssel Vladimiro Montesinost, Alberto Fujimori volt perui államfő bizalmi emberét vádolják. Montesinos volt Fujimori 2000-ben bekövetkezett bukásáig a perui titkosszolgálat tényleges vezetője. Jelenleg börtönben van, pere kedden kezdődik Limában. A perui sajtó szerint Montesinost a hetvenes években szervezte be a CIA, abban az időben, amikor Washington megítélése szerint a perui vezetés veszélyesen közel állt az akkori Szovjetunióhoz.

"Közvetlen bizonyíték nincs a CIA részvételére, de számos jel utal arra, hogy az akciót az amerikai titkosszolgálat tudtával és hallgatólagos beleegyezésével hajtották végre" - állította perui ügyész. Véleménye szerint a CIA azért járult hozzá a kolumbiai gerillák felfegyverzéséhez, hogy bizonyíthassa: a FARC veszélyt jelent az Egyesült Államok nemzetbiztonságára is, így szükség van az általa kidolgozott Kolumbia tervre, melynek keretében az USA pénzügyi és katonai segélyt szánt Kolumbiának, hogy a dél-amerikai országban visszaszoríthassák a kokainbárók hatalmát. A CIA szerint a FARC is fontos szerepet játszik a kolumbiai kokainüzletben azzal, hogy a szervezet fegyveresei védik a helybéli parasztok kokaültetvényeit. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS