2020. június 6. szombatNorbert, Cintia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Elhalasztották a szicíliai maffiapert

2013. május 27. 17:22, utolsó frissítés: 17:22

Mihelyt megkezdődött, máris elhalasztották hétfőn a szicíliai Palermóban azt a nagyszabású maffiaper, mely a Cosa Nostra bűnszervezet és az olasz politika közötti szálakra akar fényt deríteni. A palermói Pagliarelli börtön bunkertermében zajló tárgyalást május 31-re halasztották el.

Hosszúnak és nehéznek ígérkezik a per, amelyben tíz maffiózó és politikus ül a vádlottak padján. Közöttük van Toto Riina, a Cosa Nostra 1993-ban letartóztatott keresztapja és Giovanni Brusca, a bűnszervezet egykori bérgyilkosa, aki 1992-ben felrobbantotta a Giovanni Falcone szicíliai ügyészt szállító járművet. Vádlottként szerepel a perben Nicola Mancino, az olasz szenátus volt elnöke és Marcello dell'Utri, a Szabadság Népe (PdL) kormánypárt volt szenátora, a párt elnökének, Silvio Berlusconinak a jobbkeze.

A maffia és az állam közötti paktumról szóló perben az ügyészség azt akarja bizonyítani, hogy a kilencvenes évek elején végbement olasz belpolitikai változások - a pártokat elsöprő Tiszta Kezek korrupcióellenes ügyészi vizsgálatok - idején az akkor még a legerősebb bűnszervezetnek számító Cosa Nostra és az olasz politika "tűzszünetet" kötött. Ennek feltételeit a maffia diktálta az 1992-1994 közötti merényletekkel. "A per nem az állam, hanem a maffiával összejátszó politikusok ellen indult" - hangoztatta Francesco Messineo palermói főügyész.

A 2006-ban letartóztatott és más vádak alapján már bebörtönzött Bernardo Provenzano, a szicíliai kupola vezére nincs a vádlottak között, ügyét egészségi gondjai miatt külön tárgyalják. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS