2020. július 9. csütörtökLukrécia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nőtt a homofóbia Franciaországban

2013. május 14. 17:10, utolsó frissítés: 17:10

Jelentősen növekedett tavaly a homofób támadások és verbális sértések száma Franciaországban az azonos neműek házasságának engedélyezése körül kialakult társadalmi vita hatására - állítja az SOS Homophobie (Homofóbia) nevű jogvédő egyesület kedden kiadott éves jelentésében.

Az egyesülethez 2012-ben 1977 bejelentés érdekezett homofób cselekményekről, amely 27 százalékkal több, mint az azt megelőző évben. Ennek nyolc százaléka fizikai agresszió, 16 százaléka diszkrimináció és 44 százaléka verbális sértés.

A homofób jellegű utcai támadások, a hétköznapi inzultusok és beszólások, valamint a munkahelyi diszkriminációk az év végén robbantak ugrásszerűen, amikor az azonos nemű párok házasodását engedélyező törvény vitája a parlamentben is elkezdődött. Azzal párhuzamosan a törvényjavaslatot ellenzők rendszeresen tartottak utcai tömegrendezvényeket, amelyeken tízezrek vettek részt.

Az igazságügyi és belügyminisztérium nem készít statisztikát a homoszexuálisok elleni agresszióról, így az egyesület jelentése az egyetlen létező barométer Franciaországban a homofóbia állásáról. Ezt állampolgári bejelentések alapján állítja össze a jogvédő szervezet.

Elisabeth Ronzier, az egyesület elnöke szerint tavaly év vége különösen intenzív volt: októberben és novemberben megduplázódtak, decemberben pedig megtriplázódtak a hozzájuk érkező bejelentések. A parlamenti vita hatására ugyanis az ellenzőknél felszabadult a homofób beszédmód, és ennek hatására e jelenségek áldozatai is bátrabban emeltek szót az őket ért sérelmek miatt - véli a jogvédő. Szerinte a folyamat 2013 elején is folytatódott.

Az egyesület szerint a hosszúra nyúlt vita nemcsak a homoszexuálisok ellen irányuló cselekmények számának növekedéséhez járult hozzá, hanem ahhoz is, hogy az áldozatok hangot adjanak annak, hogy elegük volt a homofóbiából.

A homofób beszédmód elsősorban az interneten nyert nagyobb teret az egyesület szerint, a bejelentések alapján tavaly kétszer annyi ilyen megszólalás történt a világhálón, mint korábban. A homoszexuálisoknak pedig ezzel párhuzamosan romlott a közérzete, és a parlamenti vita elhúzódásával egyre inkább sértve érezték magukat, részben a nemzetgyűlésben elhangzott felszólalások miatt is.

A francia parlament áprilisban fogadta el a homoszexuálisoknak a házasodást és az örökbefogadást is lehetővé tevő törvényjavaslatot, amely Francois Hollande államfő egyik legfőbb választási ígérete volt. A szöveget a jobboldali ellenzék indítványára jelenleg az alkotmánytanács vizsgálja. Amennyiben nem semmisíti meg, az első homoszexuális esküvőkre június közepétől lesz lehetőség. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS