2020. június 1. hétfőTünde
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Szomáliának "Marshall-segélyre" lenne szüksége az államfő szerint

2013. május 07. 13:04, utolsó frissítés: 13:04

Szomáliának "Marshall-segélyre" van szüksége ahhoz, hogy kilábalhasson a több évtizednyi polgárháború és terrorizmus okozta szegénységből - mondta a Financial Timesnak Hasszán Sejk Mohamud szomáliai elnök.

Az államfő, aki David Cameron brit kormányfő mellett a keddre Londonba összehívott nemzetközi Szomália-konferencia társelnöke - a londoni gazdasági napilapnak adott interjúban kijelentette: Szomália a pusztítás mértékét tekintve ma ugyanolyan állapotban van, mint amilyenben Európa volt 1945-ben, a II. világháború után. Mindehhez két, nagyon veszélyes további tényező is hozzáadódik, amelyek Európában nem voltak jelen 1945-ben: a terrorizmus és a kalózkodás - tette hozzá.

Mohamud a háború utáni európai talpra állást segítő, amerikai irányítású programra utalva azt mondta, hogy Szomália is Marshall-tervet szeretne, és ebben széles körű nemzetközi részvételt kér, főleg Európa, az Egyesült Államok és a Perzsa-öböl menti országok részéről.

Az államfő a terrortámadásokra utalva kijelentette, hogy ő is folyamatos fenyegetettség állapotában él, ám "ezt a kockázatot érdemes vállalni", mert az ország most már távolodik "az anarchia sötét napjainak" időszakától. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS