2020. február 23. vasárnapAlfréd
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kemény kritikát kapott elődjétől Ahmadinezsád

2013. április 29. 09:27, utolsó frissítés: 09:27

Hét héttel az iráni elnökválasztás előtt élesen támadta Mahmúd Ahmadinezsád politikáját Ali Akbar Hasemi Rafszandzsáni volt elnök. Vezetése alatt Irán "keserű éveket" élt át – mondta Rafszandzsáni vasárnap a teheráni Mehr hírügynökségnek.

"Ahmadinezsád kormányának politikája az elmúlt nyolc évben az volt, hogy a képzett, ragyogó politikusokat félreállítsa vagy házi őrizetbe helyezze" – fogalmazott. Házi őrizetben van 2011 februárja óta például Mir Hoszein Muszavi volt miniszterelnök és Mehdi Karubi, a parlament egykori elnöke.

Az elnöki posztot 1989 és 1997 között betöltő Rafszandzsáni bírálta Ahmadinezsád külpolitikáját is. "Ha valaki papírfecniként állítja be az ENSZ határozatait, az bizonyosan súlyos következményekkel jár, és ezért politikailag nagy árat kell fizetnie az országnak" – vélte a mérsékelt iráni vallási vezető, aki szerint még az ősellenség Izraellel sem akarnak az emberek háborúzni.

Szavaival Ahmadinezsád Izrael-ellenes retorikájára utalt, amelyet évek óta visszautasít a nemzetközi közösség.

Rafszandzsáni még nem döntötte el, hogy indul-e a június 14-re kitűzött iráni elnökválasztáson. "Ezt még magammal sem tisztáztam, de szerintem az országnak nem egy 80 éves elnökre van szüksége" – mondta a most 78 éves politikus.

A második elnöki mandátumát befejező Ahmadinezsád már nem jelöltetheti magát egy újabb hivatali időszakra. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS