2019. november 13. szerdaSzilvia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Hollandia: egyre nő az antiszemitizmus

2004. január 09. 10:49, utolsó frissítés: 10:54

Jelentős arányban, az előző évinek több mint a kétszeresére emelkedett 2002-ben Hollandiában az antiszemita indíttatású támadások, fenyegetések száma - derült ki egy csütörtökön nyilvánosságra hozott felmérésből. Az Anne Frank Alapítvány és a leideni egyetem felmérése szerint 2002-ben 46 antiszemita indíttatású gyújtogatást, testi sértést és falfirkálást jegyeztek fel Hollandiában, szemben a 2001. évi 18 esettel. Tavalyelőtt annak ellenére is megszaporodtak az antiszemita támadások, hogy általánosságban véve visszaszorulóban voltak a fajgyűlölő, szélsőjobboldali elemek által elkövetett erőszakos cselekmények.

A 2002-re vonatkozó felmérés olyan évet vett górcső alá, amikor Hollandiában a második legerősebb parlamenti párttá lépett elő a meggyilkolt Pim Fortuyn bevándorlásellenes nézeteket hangoztató, populista pártja. A Pim Fortuyn Listája átmenetileg a kormányban is helyet kapott, igaz, nyolc hónappal később az újabb választásokon kiesett a szavazópolgárok kegyeiből.

Egy másik szervezet tavalyi jelentésében szintén kimutatta az antiszemita erőszak 2002-es hollandiai terjedését, amelyet részben a közel-keleti válsággal hozott összefüggésbe. A szervezet ezt a tendenciát egész Európára jellemzőnek mondta, megjegyezve azonban, hogy az európai államok közül ez legkevésbé Hollandiára jellemző. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS