2019. október 16. szerdaGál
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nukleáris ambícióinak feladására szólította fel Phenjant az USA

2013. április 03. 09:51, utolsó frissítés: 09:51

Az Egyesült Államok kedden ismételten felszólította Észak-Koreát, hogy hagyjon fel nukleáris ambícióival, és "rendkívül riasztónak" minősítette, hogy Phenjan újra akarja indítani plutóniumot előállító reaktorát.

John Kerry külügyminiszter kijelentette, hogy Washington nem fogadja el Észak-Korea nukleáris hatalommá válását. Az amerikai diplomácia vezetője "provokatívnak, veszélyesnek és meggondolatlannak" nevezte a phenjani vezetés retorikáját és kijelentette, hogy a 2007-ben bezárt jongbjoni reaktor újraindításával Észak-Korea megsértené nemzetközi kötelezettségeit. Kerry hangsúlyozta, hogy Washington megvédi szövetségeseit, Dél-Koreát és Japánt.

A Fehér Ház és az amerikai külügyminisztérium egyaránt értésre adta, hogy komolyan veszi az észak-koreai fenyegetéseket, annak ellenére is, hogy azokat eddig még sohasem váltották valóra.

Victoria Nuland
külügyi szóvivő hangsúlyozta, hogy hosszú az út a bejelentett szándék és annak megvalósítása között. Jay Carney, az elnöki hivatal szóvivője rámutatott, hogy Barack Obama elnök rendszeres tájékoztatást kap a Koreai-félszigeten kialakult helyzetről. Mint mondta, az Egyesült Államok mindent megtesz annak érdekében, hogy megvédje magát és szövetségeseit bármiféle észak-koreai fenyegetéssel szemben. "Az egész nemzetbiztonsági csapat erre összpontosít" - jelentette ki Carney.

A szóvivő is hangoztatta, hogy Phenjan a nukleáris erőmű újraindításával megsérti nemzetközi kötelezettségeit, és hogy az Egyesült Államok továbbra is eltökélt támogatója a Koreai-félsziget atomfegyvermentessé tételének. Carney felszólította Oroszországot és Kínát: vessék be befolyásukat annak érdekében, hogy Észak-Korea változtasson politikáján.

George Little, a Pentagon szóvivője kijelentette, hogy Washington igyekszik kerülni a feszültség további eszkalálódását. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS