2019. november 19. keddErzsébet
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Észak-Korea bejelentette, újraindítja minden atomlétesítményét

2013. április 02. 15:35, utolsó frissítés: 15:35

Észak-Korea újjáépíti és újraindítja minden atomlétesítményét, s azokat áramtermelésre és katonai célokra egyaránt használják majd - közölte kedden a KCNA hivatalos hírügynökség az ország atomenergia-ügynökségének a szóvivőjére hivatkozva.

A szóvivő kijelentette: a döntéssel Phenjan célja az, hogy "minőségileg és mennyiségileg is megerősítse atomarzenálját", ugyanakkor szükség van rá a súlyos áramhiány megoldásához is. Az újraindítandó létesítmények között van az az 5 megawattos, grafitfékezésű jongbjoni reaktor is, amelyet 2007-ben állítottak le egy nemzetközi nukleáris leszerelési megállapodás részeként.

A keddi bejelentés azután hangzott el, hogy Észak-Korea hetek óta harcias hangot üt meg, és atomcsapásokkal fenyegeti az Egyesült Államokat. Phenjan azt hangoztatja, hogy fő célja az atomfegyvergyártás és az erősebb gazdaság.

Észak-Korea vezetője szerint az ország nukleáris fegyverei a potenciális agresszorok elrettentését szolgálják. Kim Dzsong Un ezt vasárnap hangoztatta Phenjanban a Koreai Munkapárt központi bizottságának ülésén. A teljes beszédét kedd reggel ismertette a KCNA. Az észak-koreai vezető - aki a hadsereg főparancsnoka is - hangsúlyozta, hogy az ország nukleáris ereje a háborúval szembeni megbízható elrettentés eszköze, s biztosítékot jelent Észak-Korea szuverenitásának a megvédésére.

A Reuters hírügynökség megítélése szerint Kim Dzsong Un beszéde azt jelzi, hogy a figyelem a biztonságról a gazdasági fejlődés érdekei felé mozdult el. A kommunista ország vezetője azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy Észak-Koreát fegyverkezési versenyre igyekszik kényszeríteni, ennek célja pedig az, hogy akadályozza az ország gazdasági helyzetének javítását.

Az észak-koreai fenyegetések arra késztették az Egyesült Államokat, hogy megnövelje erőit a Koreai-félszigeten, s egy tengeri telepítésű radarplatformot, valamint egy rakétavédelmi feladatok ellátására is alkalmas rombolót vezényeljen az észak-koreai partok közelébe az országban folyó katonai tevékenység és az esetleges újabb rakétakilövések megfigyelésére. (mti via hvg.hu)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS