2020. július 9. csütörtökLukrécia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Hadihajókról biztosíthatnák az amerikai nagykövetségeket

2013. március 28. 13:03, utolsó frissítés: 13:03

Az amerikai tengerészgyalogság azt tervezi, hogy különleges műveleti csoportokat telepít a világ válságövezeteinek közelében járőröző amerikai hadihajókra, hogy a korábbinál gyorsabban legyen képes reagálni a diplomáciai képviseletek elleni támadásokra és egyéb válsághelyzetekre - írta szerdán a The Wall Street Journal.

A haderőnem az Egyesült Államoknak kelet-líbiai Bengáziban működő képviselete elleni, négy amerikai életét követelő támadás nyomán vizsgálta meg, mit tehetne a hasonló incidensek elhárítása érdekében. James Amos tábornok, a tengerészgyalogság parancsnoka szerint nagyban növeli az amerikai reagálási képességet, ha a nagyobb tengerészgyalogsági expedíciós egységeket szállító hajókra 14 fős gyorsreagálású kommandókat is telepítenek.

Az amerikai tengerészgyalogságnak hét, egyenként 2200 fős expedíciós egysége van, amelyek közül 2-3 folyamatosan külföldön tartózkodik. Ezek közül egy jelenleg a Földközi-tenger, egy másik a Perzsa-öböl, egy harmadik pedig Okinava közelében található.

A bengázi támadás idején a legközelebbi tengerészgyalogos egység a helyszíntől több száz kilométerre, az Ádeni-öböl térségében volt.

Az amerikai tengerészgyalogság különleges műveleti egységeit hét évvel ezelőtt állították fel, az iraki és az afganisztáni háború követelményeinek megfelelően. A két országból történő csapatkivonással és a költségvetési megszorításokkal párhozamosan a haderőnemnél többször megvizsgálták az alakulatok felszámolásának lehetőségét. Az érvek között szerepelt az is, hogy a haditengerészet megfelelő számú SEAL-kommandóval rendelkezik, ám Amos tábornok úgy döntött, hogy a büdzsécsökkentés a különleges erőket nem érinti majd. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS