2019. július 23. keddLenke
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Irak: részleges autonómia a kurdoknak

2004. január 06. 17:51, utolsó frissítés: 17:51

Irak és a szomszédos államok korábban figyelmeztettek: a kurd autonómia önállóságot vetít előre, ami veszélybe sodorja a térség stabilitását. Washingtoni kormánykörök szerint a hatalomátruházásra vonatkozó szigorú menetrend miatt döntöttek a jelenlegi helyzet érintetlenül hagyásáról.

A november közepén elfogadott hatalomátruházási menetrend szerint ugyanis június 30-ig az irakiaknak kell átvenniük az ország irányítását a koalíciótól. Az idő rövidsége miatt azonban nincs már lehetőség a föderalizmus kérdéseit kidolgozni az észak-iraki kurd régió és az ország többi része között, ezért ez a feladat az irakiakra hárul majd - tették hozzá Washingtonban. Az iraki autonómia megtartása azonban előrevetíti a kurd régió önnállóságát, ami ellen a térség több állama korábban tiltakozott, mondván az etnikai, esetleg vallási vonalak mentén felosztott Irak veszélybe sodorja a régió stabilitását.

A menetrend szerint a leendő iraki vezetésnek 2005-ig kellene meghatároznia a kurd régió státuszát, amely kérdésről már most is megosztott az iraki kormányzótanács. A tanács öt kurd tagja átmeneti törvények néven egy saját alkotmánytervezet elfogadását sürgeti, amely széleskörű autonómiát biztosítana a kurd régió számára a biztonság, az adózás és az olajbevételek területén. Az alkotmánytervezet ugyanakkor Irak részeként határozná meg a térséget és néhány jogosítványt a központi kormányzat kezébe adna, az ország pénzügyei és a rendfenntartó erők területén. (hírtv)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS