2019. december 14. szombatSzilárda
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Újabb ENSZ BT-szankciók Észak-Korea ellen, Kína is támogatja

2013. március 08. 10:53, utolsó frissítés: 10:53

Egyhangú szavazással újabb szankciókat fogadott el Észak-Korea ellen csütörtökön az ENSZ Biztonsági Tanácsa, amiért a kommunista rendszer újabb, harmadik nukleáris kísérli robbantást hajtott végre, megszegve a testület korábbi határozatait. A világszervezet büntetőintézkedéseinek célja, hogy tovább nehezítsék az észak-koreai ballisztikus rakéta- és nukleáris fegyverprogramok finanszírozását, valamint az ezekhez szükséges anyagok beszerzését.

A határozat szövegét az Egyesült Államok közösen dolgozta ki az Észak-Korea legszorosabb szövetségesének tekintett Kínával. A 15 tagú BT által elfogadott szankciók kiterjesztik a Phenjannal szemben már korábban bevezetett pénzügyi korlátozásokat és arra kötelezik az ENSZ tagállamait, hogy vizsgálják át mindazokat a hajókat, amelyekről feltételezhető, hogy tiltott anyagokat szállítanak az észak-koreai nukleáris fegyver- és ballisztikus rakétaprogramokhoz. Meg kell állítani a katonai célokra használható felszerelést és luxuscikkeket tartalmazó szállítmányokat is.

Az új intézkedések értelmében a világszervezet tagállamainak átfogó tilalmat kell életbe léptetniük az észak-koreai fegyverprogramokkal kapcsolatos alapok és vagyontárgyak áramlásával kapcsolatban és nem engedélyezhetik, hogy a KNDK bankjai új fiókokat vagy irodákat nyissanak a területükön. Meg kell akadályozniuk az Észak-Koreába irányuló vagy onnan kiinduló nagyobb készpénz-szállítmányokat is, amelyek gyakran a pénzügyi szigorítások megkerülését szolgálják.

A határozatban a BT tagjai aggodalmukat fejezték amiatt, hogy Észak-Korea visszaél a diplomatái számára biztosított kiváltságokkal és mentességgel, és arra hívta fel a tagállamokat, hogy tanúsítsanak éberséget az ország diplomatáival kapcsolatban.

Néhány órával a BT-határozat elfogadása előtt Észak-Korea megelőző nukleáris csapással fenyegette az Egyesült Államokat. Susan Rice, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete kijelentette: a phenjani vezetés "semmit sem fog elérni a folytatódó fenyegetéseivel és provokációival" és csak "még jobban elszigeteli az országot és annak népét és aláássa az északkelet-ázsiai béke és stabilitás előmozdítására irányuló nemzetközi törekvéseket". Li Pao-tung, a kínai ENSZ-misszió vezetője rámutatott, hogy Peking elvárja Phenjantól a legfrissebb BT-határozat maradéktalan végrehajtását.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS