2020. június 1. hétfőTünde
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tűzszünetet írtak alá a dárfúri lázadók a szudáni kormánnyal

2013. február 11. 12:28, utolsó frissítés: 12:29

Tűzszüneti megállapodást írt alá a szudáni kormány az egyik fő dárfúri lázadócsoporttal Katarban, újabb kísérletként az évtizedes nyugat-szudáni konfliktus megoldására – jelentette vasárnap éjjel a QNA katari hírügynökség.

Hosszú évek nemzetközi erőfeszítései sem tudtak véget vetni eddig a lázadásnak a nyugati Dárfúr tartományban, ahol a többségükben nem arab felkelők fegyvert fogtak 2003-ban. Az ellen lázadtak fel, hogy az arabok uralta kartúmi kormány elhanyagolja a térségüket.

A szudáni kormány képviseletében Amín Haszan Amr írta alá Dohában a megállapodást az Igazság és Egyenlőség Mozgalmat (JEM) képviselő Mohamed Basír Ahmeddel, Ahmed bin Abdalláh al-Mahmúd katari miniszterelnök-helyettes és Aichatou Mindaodou, az Afrikai Unió közvetítője jelenlétében.

A szudáni kormány 2011-ben már aláírt egy katari közvetítésű békemegállapodást (a dohai egyezményt) a kisebb dárfúri lázadófrakciókat összefogó Felszabadulás és Jog Mozgalommal (LJM), de a fő lázadó erők nem csatlakoztak ahhoz. (mti via index)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS