2020. június 1. hétfőTünde
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nem hozott eredményt Haiti segélyezése az elnök szerint

2013. január 14. 12:53, utolsó frissítés: 12:53

Michel Martelly haiti államelnök szerint az országát ért pusztító földrengés utáni újjáépítést célzó nemzetközi segélyek nem működnek. A földrengés évfordulóján tartott beszédében az elnök kijelentette, kormánya csak a beígért segély egyharmadát kapta meg. Az adományozóknak szorosabban kellene együttműködniük a haiti kormánnyal - vélte.

A 2010. január 12-i haiti földrengésben mintegy 200 ezren haltak meg, és közel 300 ezren még mindig ideiglenes táborokban, rossz egészségügyi körülmények között élnek. "Hova ment a pénz, amit Haitinek adtak a földrengés után?" - tette fel a kérdést az elnök. "A legnagyobb részét civil szervezetek használták fel sürgősségi beavatkozásra, nem Haiti újjáépítésére" - szögezte le.

Nem akar abszolút kontrollt a Haitiba érkező segélyek fölött, ám szükség lenne egy megfelelőbb egyensúlyra az állami és a civil programok finanszírozása terén, mert "valami nem működik" - tette hozzá.

Haiti fővárosának, Port-au-Prince-nek nagy része megsemmisült a földrengésben, a többezer leomlott épület között van az elnöki palota is. 13 milliárd dolláros a kár - mondta Martelly a megemlékezésre összegyűlt újságíróknak.

Haitit a földrengés óta földcsuszamlások, hurrikánok is sújtották, kolerajárvány dúl az országban, és nő a bűnözési ráta. (bbc)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS