2019. november 22. péntekCecília
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kasmír: vége a hindu templomok ostromának

2002. november 25. 12:06, utolsó frissítés: 12:06

Az indiai biztonsági erõk hétfõn véget vetettek a kasmíri Dzsammuban, a tartomány téli fõvárosában álló Rupjavali hindu templom muzulmán ostromának, miután egy másik hindu templomot már vasárnap megszabadítottak két támadójától. A két akciónak összesen 13 halottja volt. A rendõrség tájékoztatása szerint a Rupjavali templom megszállója hétfõn egy közeli házban keresett menedéket, majd amikor sarokba szorítva onnan is menekülni próbált, lelõtték. Vasárnap a Raghunath templom két ostromlójának egyikét lelõtték, a másiknak sikerült kereket oldania.

A helyi rendõrfõnök újságírókkal közölte, hogy a pakisztáni központú Laskar-i-Taiba (Igazak Hadserege) muzulmán szeparatista szervezet vállalta magára telefonon a két akciót, és továbbiakkal fenyegetõzött. A rendõrfõnök elmondta, hogy kilenc polgári személy, egy katona, egy rendõr és a két támadó vesztette életét a hindu templomok elleni akciókban, s 52-en megsebesültek.
A merényletek, akciók pénteken kezdõdött hullámában több mint negyvenen lelték halálukat, közülük 12-en szombaton egy aknára futott autóbuszban - összegezte a Reuters. A szakadárok állításuk szerint e támadásokkal üzentek a szövetségi állam új vezetõjének, Mufti Mohammed Szajed fõminiszternek, aki megígérte, hogy gyógyírt hoz a himalájai terület sebeire, s azt hangoztatta, hogy a lázadás a végét járja. Az elmúlt hétvége volt a legvéresebb azóta, hogy az új kormányzat nemrég hivatalba lépett. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS