2019. október 16. szerdaGál
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Enyhébb EU-s szabályozás a járművek időszakos műszaki vizsgálata terén

2012. december 21. 15:56, utolsó frissítés: 15:56

A gépjárművek időszakos műszaki vizsgálatának uniós szabályozásáról fogadtak el általános tételeket csütörtökön Brüsszelben az EU-tagországok közlekedésügyi tárcavezetői. Megállapodtak, hogy a személyautókat továbbra is a forgalomba helyezés után négy évvel, majd rendszeresen kétévente kell majd vizsgáztatni.

A kompromisszumos szövegváltozat a korábbi tervekhez képest szűkebb járműkörre terjed ki, és enyhébb kötelezettségeket rögzít a járművek időszakos vizsgálatának gyakorisága kapcsán. A javaslat már nem tartalmazza a könnyű utánfutók, a motorkerékpárok, a segédmotoros kerékpárok, a mopedek és a quadok műszaki vizsgakötelezettségét.

A személygépkocsik esetében eltekintettek attól az európai bizottsági javaslattól, amely szerint az időszakos megvizsgálás négy évvel az első nyilvántartásba vétel után, azután két év múlva, majd évente történt volna - ez az úgynevezett "4-2-1-es séma". Meghagyják a jelenlegi, "4-2-2-es sémát", ugyanakkor megengedik, hogy a tagállamok akár szigorúbb rendelkezéseket is alkalmazzanak.

A tanácskozás résztvevői következtetéseket fogadtak el az Európai Unió légi közlekedéssel kapcsolatos külpolitikájáról. Egyebek közt rögzítették, hogy az ágazat európai szereplői súlyos problémákkal küzdenek a szoros verseny uralta globális légi közlekedési piacon. A tárcavezetők a jövő problémáit kezelni képes, ambiciózusabb uniós légi közlekedési külpolitika kialakítását szorgalmazták. Szerintük az EU-nak elsősorban Törökországgal, Indiával, Oroszországgal, a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége (ASEAN) államaival, egyes Perzsa-öböl menti országokkal és Kínával kell szorosabb légügyi kapcsolatokat kiépítenie. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS