2019. november 18. hétfőJenő
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Jemen is sorra végzi ki a kiskorú bűnelkövetőket

2012. december 13. 14:33, utolsó frissítés: 14:33

Az ENSZ Gyermekjogi Bizottsága elítélte Jement, amiért december elején kivégzett egy fiatal nőt, akit egy 15 éves korában elkövetett bűncselekményért ítéltek halálra. Hind al-Bartit ezelőtt mintegy 7 évvel azért ítélték el, mert bűnösnek találták egy másik fiatal lány meggyilkolásában. Egy szánaai börtönben tartották fogva, majd december 3-án sortűzzel kivégezték.

Jemenben az ENSZ szerint 2006 és 2010 között 14 kiskorú bűnelkövetőt végeztek ki. A mostani előtti, legutóbbi kivégzés idén január 18-én volt.

Az ENSZ bírálta Jement, mivel annak ellenére, hogy garantálta a Gyermekjogi Bizottság előtt, hogy 18 éven aluli elkövetők esetében nem alkalmaz halálbüntetést, kínzást, embertelen bánásmódot, mégsem hagyott fel a gyakorlattal. Jelenleg 21 halálbüntetésre ítélt kiskorú bűnelkövető van bebörtönözve Jemenben, és 186 ellen folyik még eljárás, akiket ha bűnösnek találnak, szintén kivégzés várhat rájuk. Három elítélt halálbüntetését – egyikük a bűncselekmény elkövetésekor még csak 13 éves volt – hagyta jóvá a Legfelsőbb Bíróság. Az ENSZ felszólította Jement, állítsa le a kiskorú elkövetők kivégzését. (bbc)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS