2020. június 5. péntekFatime
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

ENSZ-cselekvési terv az éghajlati katasztrófák megelőzésére

2012. november 20. 16:04, utolsó frissítés: 16:04

Az időjárási és éghajlati katasztrófákra való felkészülés fejlesztése és bővítése érdekében cselekvési tervet fogadtak el a Meteorológiai Világszervezet (WMO) tagországai októberben, rendkívüli kongresszuson.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat kedden az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a WMO október 29-31-én Genfben tartott első rendkívüli kongresszusán 129 tagország és 10 nemzetközi szervezet összesen mintegy 600 képviselője vett részt.

A tájékoztatás szerint a klímaváltozás miatt a világ több pontján az időjárási és éghajlati szélsőségek (súlyos aszályok, hőhullámok, heves esőzések, komoly árvizek) gyakoribbá válnak. A cselekvési tervben az egészséggel, a vízgazdálkodással, a mezőgazdasággal és az élelmezésbiztonsággal kapcsolatos szolgáltatások fejlesztése, illetve a szezonális és az árvízi előrejelzések monitoringja a cél.

A közlés szerint Michel Jarraud, a WMO főtitkára a kongresszuson kiemelte: a jól szervezett éghajlati szolgáltatások segítséget jelentenek a katasztrófák kockázatainak csökkentésében. Jelenleg ugyanis mintegy hetven országban hiányosak vagy egyáltalán nem léteznek éghajlati szolgáltatások - tette hozzá.

A közleményben azt írták: a cselekvési terv elfogadása a klímaváltozás hazai hatásaira való felkészülésben is segítséget nyújthat, ennek szakmai hátterét egy olyan részletes adatbázis biztosíthatja, amely alkalmas a klímaváltozás hatásainak elemzésére és bemutatására is. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS