2019. december 13. péntekLuca, Ottilia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Oroszország: kibővítik a hazaárulás definícióját

2012. október 31. 15:31, utolsó frissítés: 15:31

Az orosz parlament felsőháza, a Szövetségi Tanács jóváhagyta szerdán azt az új törvényt, amely jelentősen bővíti a hazaárulás fogalmát. Ahhoz, hogy a tervezet törvényerőre emelkedjen, már csak ki kell hirdetnie Vlagyimir Putyin orosz elnöknek.

A törvény – bírálói szerint – újabb eszközt ad az államfő kezébe, aki más törvények szigorításával már elérte, hogy szigorúbban lehessen fellépni a Pussy Riot nevű szervezetéhez hasonló akciókkal, utcai tiltakozókkal, a segélyszervezetekkel és az ellenzéki vezetőkkel szemben.

A hatályos szabályozás a kémkedést vagy idegen ország olyan jellegű segítését tartja hazaárulásnak, amely kárt okoz Oroszország biztonságának. Az új törvény viszont ezt kiegészíti az orosz "alkotmányos rend, szuverenitás és területi, állami integritás" elleni lépésekkel, és megőrzi a jelenlegi húsz év maximális börtönbüntetési tételt.

A törvényt a KGB utódszervezete, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) kezdeményezte, amely a nemzetközi szervezetekre is kiterjesztette a hazaárulás és a kémkedés fogalmát. Továbbá bevonja a hazaárulás fogalomkörébe az idegen országnak vagy szervezetnek nyújtott anyagi vagy "konzultációs" segítséget. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS