2018. december 14. péntekSzilárda
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Győzött Djukanovic Montenegróban

2012. október 15. 11:07, utolsó frissítés: 11:07

Nem hivatalos eredmények szerint a Milo Djukanovic által vezetett koalíció a szavazatok 46 százalékát tudhatja magáénak, míg az ellenzék alig 23 százalékot kapott.

Djukanovic szerint Montenegró függetlensége és euroatlanti integrációja a tét a vasárnap tartott előrehozott parlamenti választásokon. A délszláv államot 1991 óta irányító szocialisták elnöke kijelentette, "az államiságunk még mindig gyenge, és körültekintőnek kell lennünk azért, hogy tovább tudjuk erősíteni".

"Nem bízhatunk abban, hogy ezt a küldetést folytatni fogják azok, akik éveken keresztül az önálló montenegrói állam ellen harcoltak" – tette hozzá az ellenzéki pártokra utalva. Djukanovic a választási kampányban többször figyelmeztette a lakosságot: az ellenzék támogatása Montenegró függetlenségének érvénytelenítését és a nagy északi szomszéddal való egyesülést vonja maga után.

Montenegró 2006-ban – a jugoszláv tagköztársaságok közül utolsóként – népszavazás keretében döntött függetlenségéről, felbontva ezzel a Szerbiával 2003-ban megalakult laza államszövetséget. A hosszú évtizedek után visszanyert önálló államiság olyan értéket képvisel a lakosság jelentős hányada – mindenekelőtt a népesség 43 százalékát kitevő montenegróiak – szemében, amely mellett ki kell tartani. Szakértők szerint a választásokat ez a gondolkodásmód dönti el, s ez addig nem is fog változni, amíg az ellenzék a mostani megosztott állapotában marad.

„Amíg marad ez a széthúzás, a kormányzó pártokra úgy fognak tekinteni, mint a montenegrói függetlenség védelmezőire, s így azok addig kormányozhatnak, ameddig csak kedvük tartja” – vélekedett Milos Besic, a Podgoricai Egyetem politológia tanára. Adalék mindehhez a kormányzó Szocialisták Demokratikus Pártjának (DPS) legendás szervezettsége; "a párt funkcionáriusaiból finomra szőtt háló elér a hegyek szabdalta ország legtávolabbi szegletéig" – fogalmazott a Neue Zürcher Zeitung tudósítója.

A DPS-t irányító 50 éves Milo Djukanovicot a "függetlenség atyjaként" tisztelik a montenegróiak, akinek másik fő érdeme, hogy az országot elindította az Európa felé vezető úton, amikor 2008. december 15-én kormányfőként hivatalosan is benyújtotta a parányi ország európai uniós (EU) tagfelvételi kérelmét.

A délszláv állam 2010. december 17-én az EU tagjelölt országává vált, s másfél évvel később, idén június végén meg is kezdődtek a csatlakozási tárgyalások. A kabinet az "új korszak" kezdetére való tekintettel hozta előre a választásokat, hogy friss mandátummal folytathassa az utat az EU-tagság felé. (bbc/mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS