2019. október 18. péntekLukács
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

14 éves aktivista lányt lőttek le Pakisztánban

2012. október 09. 16:37, utolsó frissítés: 16:43

Egy 14 éves pakisztáni aktivista lányt – aki a nők oktatáshoz való jogaiért kampányolt – lelőttek Pakisztán észak-nyugati részén, a Szvat-völgyben. Malala Yousafzait útban az iskolából hazafelé, Mingora városában támadta meg egy fegyveres. Egy golyó a fejét, egy másik a nyakát érte, állapota jelenleg stabil. Egy iskolástársa szintén megsérült.

Az 1998-ban született Malala Yousafzai a pakisztáni National Youth Assembly gyerek-nagykövete 
<br />
<i>Fotó: www.nya.com.pk</i>Az 1998-ban született Malala Yousafzai a pakisztáni National Youth Assembly gyerek-nagykövete
Fotó: www.nya.com.pk


A tálibok magukra vállalták a merényletkísérletet, indoklásuk szerint a diáklány tálibellenes volt és szekuláris nézeteket vallott, ezért „nem kímélték”.

Malala Yousafzai 2009-ben vált ismertté, amikor a BBC urdu nyelvű honlapján közölt blogbejegyzéseket arról, milyen az élet a tálib uralom alatt álló térségben. 11 éves volt, és a bejegyzéseket álnéven közölte, majd miután a tálibokat kiűzték a völgyől, felfedte identitását. A tálibok 2007-ben foglalták el a völgyet, bevezették az iszlám törvénykezést, bezárták a lányiskolákat is.

A nők oktatáshoz való jogáért kampányolva Malala Yousafzai nyíltan bírálta a tálib rendszert, ezzel belföldön és külföldön követőket szerzett, de ellenségeket is. Jogot akar tanulni, és felnőttként be akar lépni a politikába. Családja mindvégig támogatta elképzeléseit, édesapja – aki tanár – büszkén nyilatkozott lánya kampányáról. A kamaszlányt országos és nemzetközi tévécsatornákban szólaltatták meg, és nyíltan beszélt álmáról, egy nemi diszkriminációtól mentes pakisztáni oktatási rendszerről.

A merényletet elítélte Raja Pervez Ashraf pakisztáni miniszterelnök is. Zohra Yusuf, a Pakisztáni Független Emberjogi Bizottság vezetője szerint „e bátor gyermek tragikus megtámadása” felzaklató hír mindazoknak, akik a nők helyzetének javításáért küzdenek Pakisztánban. (bbc)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS