2019. november 19. keddErzsébet
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Répás: érthetetlen Ukrajna döntése a kettős állampolgárság büntetéséről

2012. október 04. 15:46, utolsó frissítés: 15:46

Megdöbbenéssel értesült a magyar kormány, hogy Ukrajnában pénzbüntetéssel akarják sújtani azt, aki felveszi más ország állampolgárságát – mondta Répás Zsuzsanna nemzetpolitikai helyettes államtitkár csütörtökön az MTI kérdésére. Kiemelte: ez azért is érthetetlen, mert nincs összhangban az ukrán valósággal.

Ukrajna nyugati szomszédai közül többen biztosítják az állampolgárság felvételének lehetőségét az ott élő nemzeti kisebbségeknek, de számuk elenyésző ahhoz képest, hogy az ország keleti részében százezrekre vagy milliókra tehető azok száma, akik orosz állampolgársággal rendelkeznek – fejtegette. Egyes hírek szerint az ukrán legfelsőbb politikai vezetésben is vannak olyanok, akik orosz állampolgársággal rendelkeznek – tette hozzá.

Kérdésre válaszolva elmondta: a magyar állampolgárságot igénylőket ért korábbi zaklatások a határozott, nyilvános és nem nyilvános diplomáciai magyar fellépésnek köszönhetően mára megszűntek.

Az ukrán parlament törvénymódosítást fogadott el, amelynek értelmében ezentúl pénzbírsággal sújtják Ukrajnában azokat, akik eltitkolják kettős állampolgárságukat. A módosítás így lényegében megerősíti a kettős állampolgárság tilalmát. Kovács Miklós, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke szerdán érthetetlennek és a kisebbségekkel szembeni barátságtalan lépésnek tekintette az ukrán parlament keddi döntését a kettős állampolgárság büntetéséről. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS