2019. december 13. péntekLuca, Ottilia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Pussy Riot-ügy: az EBESZ is bírálja Oroszországot

2012. október 04. 11:27, utolsó frissítés: 11:27

Negatívan hat a véleménynyilvánítás szabadságára az arab világban háborgást kiváltó iszlámellenes film (A muzulmánok ártatlansága) oroszországi betiltása az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) sajtószabadság-képviselője szerint.

Dunja Mijatovic szerdán Moszkvában azt is helytelenítette, hogy Rosztov megyében be akarták tiltani a Jézus Krisztus szupersztár című rockoperát is. Dunja Mijatovics túl keménynek és jogellenesnek tartotta a Pussy Riot három tagja ügyében hozott bírósági ítéletet. Elismerte, hogy az orosz punkegyüttes tagjainak tettét különbözőképpen lehet értékelni, de – mint mondta - "a lányok nézeteinek helye van egy demokratikus társadalomban".

Az EBESZ tisztségviselője továbbra is szabadnak ítélte az oroszországi internetet, de közölte: tud olyan bloggerekről, akiket őrizetbe vettek, mert a világhálón tették közzé véleményüket.

Mijatovics örömmel állapította meg, hogy az orosz sajtó sokszínű, sőt az utóbbi időben bővült a véleménynyilvánítás palettája. Elégedetten nyilatkozott arról is, hogy a nyomozó hatóság felújította Anna Politkovszkaja, a 2006-ban tisztázatlan körülmények között meggyilkolt orosz újságíró ügyében a vizsgálatot. Politkovszkaja a csecsenföldi konfliktust elemző és Vlagyimir Putyint hevesen bíráló cikkeiről volt ismert. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS