2019. december 13. péntekLuca, Ottilia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A Pussy Riot tagjainak szabadon engedését is követeli Oroszországtól az Európa Tanács

2012. október 03. 13:18, utolsó frissítés: 13:20

Az Európa Tanács Parlamentáris Közgyűlése (PACE) október 2-án felszólította Oroszországot, tegyen konkrét lépéseket a pluralista demokrácia fejlesztése, a jogállamiság és az emberi jogok területén.

Az Oroszország kötelezettségeinek és vállalásainak tiszteletben tartásáról szóló dokumentumot, amely az utóbbi hét év összefoglaló jelentésén alapszik, 161 küldött szavazta meg, 41-en elutasították, 7-en tartózkodtak. Egy kategorikusabban fogalmazó, az orosz kormányt erőteljesen kritizáló határozat, amelyet a jelentéstevők terjesztettek elő, nem kapta meg a többség támogatását.

A Frunda György RMDSZ-szenátor és Andreas Gross, az Európa Tanács (ET) oroszországi raportőrei jelentése alapján elfogadott ET-határozat sürgeti Vlagyimir Putyin elnököt, hogy demokratizálja a rendszert Oroszországban.

>> A határozat és a jelentés itt elérhető >>

Oroszországban egyedi alkalom nyílt arra, hogy a legutóbbi fejlemények nyomán – pl. hogy a választáskon mobilizálódott több mint 100 ezer polgár, és egyre hangsúlyosabban fellép egy elkötelezett civil társadalom – konkrét reformokkal válaszoljon a demokratikus törekvésekre. Pozitív lépés volt a párttörvény, a választási törvény módosítása, a kormányzók közvetlen választhatóságának bevezetése; az ET ezt annak jeleként értékelte, hogy megvan a szándék a rendszer liberalizálására és befogadóbbá tételére.

Ám más döntések viszont komoly aggodalomra adnak okot – 2012 júniusában és júliusában négy olyan törvényt fogadtak el Oroszországban, amelyek különösen aggasztják az ET-t. A rágalmazás büntethetőségére, az erős online cenzúrára, a civil társadalom működésének szabályozására és a gyülekezési jog korlátozására vonatkozó jogszabályokról van szó. Ezek a törvények jól illusztrálják az Oroszországban fennáló politikai helyzet ellentmondásosságát, és megkérdőjelezik a döntéshozók jószándékát az ET szerint.

Az Európa Tanács Parlamentáris Közgyűlése felszólítja Oroszországot, fejezze be az ellenzék és a kritikusan viszonyuló civil szervezetek megfélemlítését, a rájuk való nyomásgyakorlást, és követeli a Pussy Riot punkzenekar három évre ítélt tagjainak azonnali szabadon bocsátását is. A testület döntött arról is, hogy folytatja megfigyelői tevékenységét Oroszországban. (hírszerk)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS