2019. november 22. péntekCecília
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nacionalistákat választottak Horvátországban

2003. november 25. 10:16, utolsó frissítés: 10:16

A Horvátországot függetlenségre vezető és később elszigeteltségbe taszító, Franjo Tudjman alapította jobboldali nacionalista Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) győzött a parlamenti választásokon nem hivatalos eredmények szerint. A szakértők nem kételkednek abban, hogy a már ismert eredmény alapján a párt joggal számíthat kormányalakítási megbízatásra, miután a kis pártokkal társulva akár 75 mandátumos többséget is szerezhet a 151 fős parlamentben.

2007-ig bejuttatja Horvátországot az Európai Unióba, 2006-ig pedig a NATO-ba a vasárnapi horvát parlamenti választáson győztes Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) - ígérte Ivo Sanader, a győztes párt elnöke. Leszögezte, hogy a HDZ és a volt jugoszláviai háborús bűnöket vizsgáló hágai Nemzetközi Törvényszék közötti együttműködés része a HDZ uniós és NATO-csatlakozási törekvésének.

Sanader első belpolitikai ígéretei között volt az ÁFA 22-ről 20 százalékra csökkentése, az életszínvonalak és a lakosság vásárlóerejének, valamint az egy főre jutó nemzeti jövedelemnek növelése, a korrupció elleni harc, a bürokratikus akadályok elhárítása és a minisztériumok számának csökkentése. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS