2020. január 30. csütörtökMartina, Gerda
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Elvették egy rendszerellenes tüntetéseket támogató orosz képviselő mandátumát

2012. szeptember 15. 11:47, utolsó frissítés: 11:47

Az orosz parlament alsóháza megfosztotta mandátumától Gennagyij Gudkov ellenzéki képviselőt pénteken, egy nappal azután, hogy az Európai Parlament (EP) állásfoglalást szavazott meg Strasbourgban az emberi jogok oroszországi helyzetének aggasztó romlásáról.

Elemzők szerint az állami dumában eddig példátlan lépés célja, hogy megfélemlítsék az ellenzéket a szombatra Moszkvában tervezett nagyobb rendszerellenes tüntetés előtt.

Gudkov, a mérsékelt Igazságos Oroszország párt képviselője támogatta a Vlagyimir Putyin orosz elnök elleni utcai tüntetéseket. Mandátumának elvételét az ügyészség kérte a parlamenttől, arra hivatkozva, hogy képviselőként üzleti vállalkozása volt, ami a vonatkozó törvény alapján két év börtönnel büntethető.

A dumában 291 képviselő támogatta a kezdeményezést, 150-en ellene szavaztak, hárman tartózkodtak. A menesztett honatya azt mondta, hogy minden, ami a dumában vele kapcsolatban történt, törvénytelen, egy kirakatper része. Politikai bosszúnak, megtorlásnak minősítette a döntést.

"Mandátumomat a néptől kaptam, szavazók százezrei voksoltak rám, csak ők ítélhetik meg, hogy milyen képviselő vagyok" - mondta. Bohózatnak nevezte kizárását, és közreadott egy listát, amelyen olyan Putyin-párti képviselők szerepelnek, akiknek vállalkozásaik vannak.

Gudkov az egykori szovjet állambiztonsági szolgálat, a KGB ezredese volt, 1992-ben szerelt le, 2001 óta volt parlamenti képviselő.

Az Európai Parlament csütörtöki állásfoglalása felhívta a figyelmet arra a veszélyre, hogy Oroszországban egy sor, nemrégiben elfogadott törvényt fel lehet használni az ellenzék korlátozására, a véleménynyilvánítás szabadságának korlátozására. Az EP-képviselők utaltak a Pussy Riot punkegyüttes tagjai ellen hozott büntető ítéletre, valamint közvetlenül arra is, hogy Gudkov ellen lépéseket tettek parlamenti mandátumától való megfosztása érdekében.

Az EP-állásfoglalás szerint ezek az ügyek megfélemlítő célzatúak. Az uniós parlamenti testület felszólította Oroszországot, hogy tartózkodjon a jogszabályok önkényes alkalmazásától, ami az ellenzék ellehetetlenítésére irányul.

Az orosz külügyminisztérium pénteki reagálásában részrehajlónak nevezte az Európai Parlamentet, az állásfoglalást pedig a belügyekbe való beavatkozásként bélyegezte meg. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS