2019. december 13. péntekLuca, Ottilia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Külföldre menekült a Pussy Riot két tagja

2012. augusztus 27. 11:34, utolsó frissítés: 11:34

A rendőrségi körözés elől külföldre menekült a Pussy Riot punkegyüttes két szabadon lévő tagja - adta hírül vasárnap a Vedomosztyi című orosz lap internetes változata. Az újság a Twitteren közölt bejegyzésre hivatkozott, amely szerint: "Két résztvevőnk a körözés miatt sikerrel az ország határain kívülre távozott. Külföldi feministákat verbuválnak, hogy új akciókat készítsenek elő." Az Eho Moszkvi rádió szerint nem sikerült hitelt érdemlően azonosítani a közlőt.

Az együttes három tagját márciusban vették őrizetbe. Marija Aljohinát, Nagyezsda Tolokonnyikovát és Jekatyerina Szamucevicset több hónapig tartó bűnügyi eljárást követően a múlt pénteken nem jogerősen két-két év javító-nevelő táborban letöltendő büntetésre ítélte egy moszkvai kerületi bíróság "vallási gyűlölet által motivált garázdaság" címén.A punkegyüttes elítélt tagjai több társukkal együtt február 21-én a moszkvai Megváltó Krisztus Székesegyházban színes maszkot és feltűnő öltözéket viselve, néhányan gitáron játszva "imádkoztak" a Szűzanyához, hogy űzze el Vlagyimir Putyint.

A rendőrség hétfőn közölte, hogy azonosítani kívánja a Pussy Riot további azon tagjait és tartózkodási helyüket, akikről feltételezik, hogy részt vettek az orosz közvéleményt erősen megosztó akcióban.

Az állítólag külföldre távozott két fiatal lány ellen a Vedomosztyi szerint körözést adtak ki.

Az orosz államfő mellett működő emberjogi tanács pénteki közleményében túlságosan keménynek minősítette a punkegyüttes három tagja elleni ítéletet, és kétségbe vonta annak igazságosságát és emberiességét. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS