2020. április 1. szerdaHugó
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Először szelte át egy kínai hajó a Jeges-tengert

2012. augusztus 18. 11:25, utolsó frissítés: 11:25

Először szelte át egy kínai jégtörő a Jeges-tengert, jelezve az ázsiai ország növekvő érdeklődését az északi-sarki térség iránt, ahol a klímaváltozás okozta olvadás miatt új kereskedelmi utak nyílhatnak meg.

A Xuelong (Hósárkány) elnevezésű jégtörőhajó a héten futott be Izlandra az északi-tengeri úton, Oroszország északi partjai felől érkezve. Mint az expedíció vezetője, Hujken Jang, a Kínai Sarkkutató Intézet vezetője elmondta: az évnek ebben a szakában sokkal több jégre számított az úton, mint amivel a jégtörőnek meg kellett küzdenie. "Meglepetésünkre az északi-tengeri út legnagyobb része nyitva áll" - nyilatkozta a Reuters televíziónak. A szakember kifejtette, hogy Kínát nagyon érdekli a globális felmelegedés okozta változás a sarki környezetben.

Az északi-sarki jégmező olvadása miatt egyre könnyebb megközelíteni a kőolajban és földgázban is gazdag térséget, mindez azonban súlyosan veszélyezteti a bennszülött lakosság vadászó életmódját és az állatvilágot, például a medvéket és fókákat. Az északi-sarki jégsapka augusztus 13-án 5,09 millió négyzetkilométerre, Brazília területénél kisebbre zsugorodott a hó és jégadatokat regisztráló az amerikai központ jelentése szerint. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS