2019. december 13. péntekLuca, Ottilia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Vandalizmus vádjával bűnösnek találták a Pussy Riot tagjait

2012. augusztus 17. 15:02, utolsó frissítés: 15:10

Vandalizmus miatt találták bűnösnek a Putyin-ellenes Pussy Riot zenekar tagjait. Büntetésüket később, még a pénteki nap során hirdetik ki. Az ítélethirdetést az egész világ figyelte.

Marina Szirova bírónő indoklása szerint a Pussy Riot-lányok templomban előadott punk performanszát a vallási gyűlölet motiválta, és súlyosan megsértették vele a közrendet. Várakozások szerint legalább három évet kaphatnak.

A hatalom biztosítékát az verte ki, hogy a Pussy Riot tagjai közvetlenül a március 4-i elnökválasztás előtt egy ortodox templomban tartott "punk imádságon" miniruhákban és rikító színű maszkokban azt énekelték, hogy "Szűzanya, kergesd el Putyint!".

A vád szerint a három aktivista "vallási gyűlöletből és a különböző társadalmi csoportokkal szembeni ellenségeskedésből fakadóan" cselekedett, amikor a Megváltó Krisztus székesegyház oltára előtt "provokatív és sértő cselekedetet" hajtott végre. Az akció azonban kizárólag politikai protest volt, a Pussy Riot nem vallási okokból támadta az egyházat, hanem a hatalommal való szoros és megbonthatatlan viszonyt kritizálta. Az érintett egyház úgy megsértődött, hogy rögvest az állam(fő) oldalára állt: a pravoszlávok szerint "a tettesek megérdemlik, hogy bíróság elé állítsák őket", éspedig "istenkáromló és a hívőket hitükben megsértő" cselekedetükért. Az egyház a sátánhoz és Sztálinhoz hasonlította a punk művésznőket.

A három év börtönnel fenyegető per felkorbácsolta az oroszországi és külföldi tiltakozás- és szolidaritáshullámot. Paul McCartney, Björk és Madonna is kiállt a Pussy Riot tagjai mellett. Madonna ráadásul augusztus 7-i moszkvai koncertjén tette mindezt, amivel kiváltotta az orosz hatóságok haragját.

A bírósági döntés előtti estén a csoport egyik tagja, a 22 éves Nagyezsda Tolokonnyikova azt mondta, személy szerint nem bánja, ha börtönbe kell mennie, politikai szempontból annál inkább. „A bebörtönzésünk világos és egyértelmű bizonyítékként szolgál arra, hogy a szabadságot elvették az egész országunktól” – idézte a BBC a Pussy Riot tagjának szavait. (hvg.hu)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS