2020. február 18. keddBernadett
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ankara és az iraki kurdok is készek fellépni a kurd lázadók ellen

2012. augusztus 02. 11:04, utolsó frissítés: 11:04

A szíriai hatalmi vákuumot kihasználó bármely erőszakos csoport vagy szervezet ellen kész fellépni Törökország és az iraki kurd régió – olvasható Ankara és az autonóm terület vezetésének csütörtökön megjelent közös nyilatkozatában. A közlemény nyilvánvalóan a Törökországban és Szíriában lévő kurd lázadókra utal.

A múlt héten olyan hírek jelentek meg, miszerint Szíriában kurd lázadók és a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) szíriai szárnya, a Demokratikus Unió Párt (PYD) ellenőrzése alá került öt város a török határ közelében. Ankara szerdán katonai gyakorlatot kezdett a határ mentén, az egyik érintett szíriai település közelében, demonstrálva erejét a Törökországon belüli autonómiáért küzdő kurd szeparatistáknak.

Ahmet Davutoglu török külügyminiszter szerda késő este találkozott Maszúd Barzanival, az észak-iraki kurd régió elnökével, akitől azt kérte, ne támogassa a kurdok Szíriában működő pártját. A török külügyminisztérium csütörtöki közlése szerint a tárgyalófelek "mély aggodalmukat" fejezték ki a közel-keleti országban kialakult káosz és bizonytalanság miatt, és egyetértettek abban, hogy az új Szíriában nincs helyük a terroristáknak és a szélsőséges szervezeteknek. Hangsúlyozták: "közös fenyegetésnek" tekintik az ilyen csoportokat, amelyekkel közösen kell felvenni a harcot.

Megfigyelők szerint Ankara számára óriási csapást jelentene, ha Észak-Irakhoz hasonlóan Szíria is a törökországi kurd lázadók biztonságos menedékhelyévé válna. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS