2020. április 6. hétfőVilmos, Bíborka
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tüntetések akadályozták meg egy nehézfémüzem megépítését Kínában

2012. július 04. 17:12, utolsó frissítés: 17:12

Beadta derekát a Szecsuan tartományi Sifeng város vezetése, és leállítja egy nehézfémüzem építkezési munkálatait, miután harmadik napja ezrek tüntettek a környezetre és emberre ártalmasnak tartott vállalkozás ellen – adta hírül a hongkongi South China Morning Post szerdai számában.

A feldolgozó üzemben molibdén-réz ötvözetet gyártottak volna, ám a város illetékesei nem tájékoztatták a lakosságot a részletekről, s széles körben elterjedt, hogy a 2008. évi pusztító erejű földrengés egyik helyszínét újabb katasztrófa fenyegetheti. A tüntetés két nappal azután kezdődött, hogy a 10,4 milliárd jüanos beruházás építkezéseire megadták az engedélyt.

Sajtójelentések szerint az elmúlt idők egyik legnagyobb kínai tömegdemonstrációja során sokan megsérültek a tüntetők és a hivatalnokok közül, és több felvonulót – többségükben diákokat – őrizetbe vettek. A tüntetők között voltak olyanok, akik kormányzati épületeket rongáltak meg, ablakokat törtek be, alkalmazottakra támadtak, köveket, téglákat dobáltak. A hivatalos közlés szerint huszonhét rendbontót zártak fogdába.

A hatóságok gumibotokkal, könnygázzal és pajzsokkal felszerelt rohamrendőrökkel igyekeztek elejét venni a nagyobb rendbontásnak, és az engedély nélküli tüntetésen részt vevőket "súlyos büntetéssel" fenyegették.

A harmadik napra azonban a korábbinál is több tüntető sereglett az utcára, fejezte ki továbbra is bizalmatlanságát a döntés végrehajtásával kapcsolatban, s követelte a diákok kiengedését. Utóbbira – úgy tudni – nagyobbrészt már sor került. Ezzel együtt a város párttitkára, Li Cseng-csin közleményben tudatta, hogy a szóban forgó építkezést leállítják, az üzem Sifang városában sosem épül meg.

Helyszíni beszámolók szerint a tömegoszlatás következtében többen megsérültek. Egy szemtanú elmondása szerint körülbelül nyolcezer rendőr állt sorfalat a főbb utak mentén, a kormányzati épületek és a kórházak környékén.

A városban nagy kivetítőn közvetítették a városvezetés közleményét az építkezés leállításáról, s hangosbeszélőkön hívták fel az emberek figyelmét arra, hogy ne üljenek fel a "hátsó szándékkal terjesztett rémhíreknek". (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS