2020. január 30. csütörtökMartina, Gerda
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Enrique Pena Nieto lesz Mexikó új elnöke

2012. július 02. 11:43, utolsó frissítés: 11:48

Az Intézményes Forradalmi Párt (PRI) jelöltje, a 45 éves Enrique Pena Nieto nyerte meg a részleges eredmények alapján a vasárnapi mexikói elnökválasztást – írja a BBC. A párt 2000-ben vesztette el a hatalmat, korábban 71 évig volt az ország kormánypártja. A baloldali Demokratikus Forradalom Pártja (PRD) jelöltje, Andres Manuel Lopez Obrador második helyet ért el, becslések szerint 31%-ot Nieto 38%-ával szemben.Felipe Calderon előző államelnök Nietót nevezte meg győztesnek leköszönő beszédében; gratulált neki, és megígérte, decemberi beiktatásáig együttműködik vele az átmeneti időszakban. A mexikói alkotmány értelmében Calderon nem indulhatott újabb mandátumért.

Nieto megbékélésről és „minden mexikói kormányának” megalakításáról beszélt. A választási kampányt a gazdasági témák és a drogelleni háború dominálta; a munkanélküliségi ráta ugyan alacsony, 4,5%-os, ám hatalmasak a jövedelembeli különbségek a társadalmi rétegek között. A választásokon többezer rendőr teljesített szolgálatot a drogkartellek megfélemlítő akcióitól tartva.

A hat évre megválasztott Nieto kijelentette, nem paktálnak le a szervezett bűnözéssel, és nem is kötnek fegyverszünetet. Az új elnök a párt új arcának számít; a PRI-nek korábban állítólag kötődései voltak a drogkartellekhez. (bbc)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS