2019. június 18. keddArnold, Levente
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Csődöl a holocaust-piacra termelő cég

2003. november 12. 10:39, utolsó frissítés: 10:39

Csődeljárás indult az IG Farben ellen. A náci idők leghírhedtebb vállalata létesítette az első „privát” koncentrációs tábort, és termelte a zsidók kiirtására használt Zyklon B gázt is. Az időpont csupán véletlen – mondja Otto Bernhardt, az IG Farben AG felszámolója, „civilben” német kereszténydemokrata parlamenti képviselő. Nem szándékosan jelentették be a cég fizetésképtelenségét és felszámolását éppen 2003. november 10-én, pontosan 65 évvel azután, hogy a nácik lángba borították Németországban a zsinagógákat.

A likvidálás, a pénz kifogyása a cégnél 78 évvel követi az alapítást, és 52 évvel a feldarabolást. Az IG Farbent ugyanis a második világháború után a győztes szövetségesek gyakorlatilag megszüntették, három utódvállalatba vitték ki a vagyontárgyakat. Most november 10-én viszont a cég benyújtotta a fizetésképtelenség megállapítására irányuló kérelmét a frankfurti cégbírósághoz.

Az IG Farben legsötétebb időszaka 1941-től kezdődött: Auschwitz közelében ekkor kezdenek egy hatalmas ipari komplexum kialakításába. Ez a létesítmény eredetileg a Wehrmacht ellátását szolgálta volna szintetikus üzemanyaggal. A Monowitz Művek bizonyult a nemzetiszocialista gazdaságpolitika egyik legnagyobb beruházásának. "Természetesen" a szomszédos koncentrációs tábor foglyai kényszermunkásai építették fel az üzemet, és az is magától értetődött, hogy az SS és a gyár közötti "jó együttműködés" alakult ki. (népszabadság)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS