2019. október 17. csütörtökHedvig
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Lemondott a kristályéjszakát emlegető svájci politikus

2012. június 28. 11:07, utolsó frissítés: 11:07

Bocsánatot kért, és minden tisztségéről lemondott szerdán a Svájci Néppárt (SVP) egyik helyi politikusa, aki a Twitteren korábban arra utalt, hogy meg kellene ismételni a kristályéjszakát, de most a muszlimokra kellene lesújtani.

"Lehet, hogy ismét szükségünk van egy újabb kristályéjszakára (...) ezúttal a mecsetek ellen" – írta a Twitter mikroblogszolgáltató oldalán Alexander Müller, a nemzeti konzervatív, jobboldali SVP egyik zürichi helyi képviselője, aki most azt mondja, meglepte, hogy megjegyzése ekkora vihart kavart. Mindazonáltal bocsánatot kért mindenkitől, akinek az érzéseit megsértette.

"Nagyon sajnálom, levonom a megfelelő következtetéseket, kilépek a pártból, és minden ezzel kapcsolatos megbízatásomról lemondok"– mondta Müller, aki Zürich 7. és 8. kerületi SVP-szervezetének tagjaként politizált, és a nagyváros egyik előkelő negyedének oktatási bizottsági tagja volt.

Az 1938. november 9-ről 10-re virradó éjszakán a nácik több száz zsinagógába törtek be, az imaházakat feldúlták és kirabolták, csaknem száz zsidóval végeztek, és több ezer olyan üzlet kirakatát törték be szerte Németországban és a mai Ausztriában, amelyről azt feltételezték, hogy a tulajdonosuk zsidó. Ez volt a Kristályéjszaka, amelyet sok történész a holokauszt nyitányának tekint. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS