2018. december 14. péntekSzilárda
-1°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Lengyelország: vádat emeltek a szmolenszki látogatás szervezője ellen

2012. június 26. 10:08, utolsó frissítés: 10:08

Egy varsói kerületi ügyészség vádat emelt a lengyel elnök és miniszterelnök 2010. évi szmolenszki látogatásáért felelős Pawel Bielawny tábornok, a kormányőrség volt helyettes vezetője ellen.

A vádirat szerint Bielawny nem teljesítette a lengyel állami vezetők 2010 áprilisában szervezett két utazásának biztonsági eljárásaira vonatkozó kötelességeit, jelentős mértékben csökkentve a járatok biztonságát – mondta hétfői sajtótájékoztatóján az ügyészség szóvivője.

A vádlott, aki több év börtönbüntetésre is számíthat, megtagadta a vallomástételt, és nem ismerte be tettét.

A Tu-154-es különgép 2010. április 10-én sűrű ködben zuhant le a szmolenszki repülőtér közelében. A katasztrófában a gépen utazó mind a 96 személy életét vesztette, köztük a lengyel hadifoglyok és civilek kivégzésének 70. évfordulóján Katinyban (Katyn) szervezett megemlékezésekre hivatalos magas rangú delegáció tagjai: Lech Kaczynski államfő és felesége, katonai és egyházi vezetők, valamint ismert közéleti személyiségek.

A hivatalos orosz és lengyel jelentések a kedvezőtlen időjárást és a pilótákat hibáztatták a katasztrófáért, a lengyel számvevőszék pedig több szabálytalanságot állapított meg a kormánygép szmolenszki útjával kapcsolatban. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS