2019. november 18. hétfőJenő
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Elie Wiesel nem tartja kielégítőnek Kövér László válaszát

2012. június 23. 12:32, utolsó frissítés: 12:32

Elie Wiesel nagyra értékeli Kövér László válaszlevelét, de azt nem tartja kielégítőnek. Ezt a 168 Órának nyilatkozta a magyar származású Nobel-békedíjas amerikai író. A hetilap internetes oldalán pénteken megjelent cikk szerint Elie Wiesel elmondta azt is: kész nyilvánosságra hozni azt a levelet, melyet magyar Országgyűlés elnökétől kapott, ám az illem úgy kívánja, hogy előbb egyeztessen Kövér László irodájával. A levelet azóta nyilvánosságra hozták, itt olvasható. (szerk.megj.)

Elie Wiesel június 7-i keltezéssel levelet küldött Kövér Lászlónak, amelyben jelezte, hogy lemond az államfőtől 2004-ben kapott kitüntetéséről, mivel megdöbbenéssel és felháborodással értesült arról, hogy a magyar Országgyűlés elnöke is részt vett a szerinte nyilas eszméket valló erdélyi író, Nyirő József újratemetési kísérletében.

Kövér László június 21-én küldte meg válaszlevelét, melynek nyilvánosságra hozatalát - tekintettel arra, hogy Elie Wiesel sem nyílt levélben fogalmazta meg véleményét - a címzett belátására bízta.

Elie Wiesel a 168 Órának nyilatkozva annyit mondott: Kövér László hosszú és szívélyes hangú levelének lényegi részében azt kívánta bizonyítani, hogy Nyirő József nem volt sem fasiszta, sem antiszemita. A máramaroszigeti származúsú író kijelentette: nagyra értékeli Kövér László levelét, de azt nem tartja kielégítőnek. Különösen az erősödő Horthy-kultusszal kapcsolatos határozott állásfoglalást hiányolja. (mti)


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS