2020. április 1. szerdaHugó
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Gyakoribb áramszünetek lehetnek Európában

2012. június 21. 10:53, utolsó frissítés: 10:53

Az energetikai iparág szereplői attól tartanak, hogy a beruházások finanszírozási gondjai gyakoribb áramszünetekhez vezethetnek Európában – derül ki a PwC felméréséből, amelyben 43 ország 72 energetikai vállalatának felsővezetői vettek részt.

"A következő két évtizedet a megújuló és a gázalapú termelés arányának további növekedése és a fogyasztókért folyó verseny erősödése jellemzi majd. A legnagyobb kihívást azonban a beruházásokhoz szükséges források előteremtése, valamint az ellátási problémák okozzák" – foglalja össze Osztovits Ádám, a PwC Magyarország tanácsadási üzletágának cégtársa a felmérés eredményét a cég az MTI-hez eljuttatott közleményében .

Az iparági szereplők a felmérés szerint egyre növekvő fenyegetettséget látnak a fogyasztók fizetőképességének csökkenésében. Véleményük szerint Európában és Észak-Amerikában a következő 20 évben jelentősen megnő azon háztartások száma, amelyeknek alapvető energiaszükségletük fedezése is anyagi problémát okoz.

A felmérés szerint a hálózatfejlesztés költségei ebből adódóan kevésbé háríthatóak át a fogyasztókra. A fejlesztések elmaradása miatt az európai válaszadók fele számít az áramszünetek számának növekedésére, és csak 16% várja a helyzet javulását.

A közeljövőben a válaszadók közel 70%-a tervez valamilyen nagyobb beruházást, 55% gázalapú termelői kapacitások létesítését. A finanszírozás más iparágakhoz hasonlóan az energetikai cégvezetők 80%-a számára is gondot okoz.

A megújuló energiák szerepe alapvetően megváltozik 2030-ra: a válaszadók 80%-a szerint a tradicionális megújuló energiaforrások, mint a víz, a szél és a nap húsz éven belül támogatások nélkül is versenyképes lesznek. A kutatásban részt vevő vállalatok "energiamixében" a nem fosszilis energia aránya 2030-ra a jelenlegi 34%-ról várhatóan 43%-ra nő, ám még ez is távol van a globális felmelegedés 2 Celsius-fokos korlátozásához szükséges, 2035-re előirányzott 58%-tól.

Szkeptikusak a vélemények a fosszilis üzemanyagok kivezetésének támogatását illetően, a válaszadók közel fele szerint 2030-ig nem váltják be a reményeket az előirányzott energiahatékonysági programok. Véleményük szerint a befektetések középpontjában a továbbiakban is a gázfejlesztések lesznek, Kína és egyéb gyorsan fejlődő országok növekvő keresletének köszönhetően. Az iparági szereplők gázfelhasználása 2030-ra várhatóan 29%-ról 33%-ra nő majd. Az okos hálózat elterjedését szinte biztosra veszik a válaszadók. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS